Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitiltották a sajtót a kormány konferenciájáról, elmaradt az ígért élő közvetítés is

D SOS20180523005
2018.05.23. 18:35 Módosítva: 2018-05-23 18:36:58

Sehogy sem sikerül közvetíteni a magyar kormány egyik külpolitikai kulcsprojektje, a V4-elnökség égisze alatt tartott Steve Bannon-előadásáról. 

Ugyanis miután hétfőn elutasították a Guardian tudósítójának akkreditációját, kedden a legtöbb magyar lap regisztrációját, szerdán a konferencia egyetlen valóban érdekes figurája, Steve Bannon,

Trump egykori kampányfőnöke és stratégiai főtanácsadójának beszéde előtt lelőtték az közvetítést.

A rendezvény honlapján beágyazott YouTube-stream egész nap kifogástalanul működött, de röviddel a nagy várakozással övezett esemény előtt eltűnt a stream, helyette megjelent a felirat: „Jelenleg nincs közvetítés”.

Pedig a sajtóregisztrációt a Várkert Bazár „kapacitásának korlátai miatt” elutasító levélben a szervező - a Schmidt Mária emlékezetpolitikai portfóliójába tartozó Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – azt ígérte, hogy

Az előadások nyomon követésére így is lehetősége lesz, mivel honlapunkon élőben közvetítjük a konferencián elhangzottakat.

Az élő közvetítésre a rendezvény Facebook-eseményében is ígéret tettek; arról sehol nem volt szó, hogy pont Bannon előadásával tesznek kivételt. A jelenséget több érdeklődő is sérelmezte. Bannon előadásának jelentőségét mutatja, hogy a bevezetőt a program szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta (a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatói minőségében).

Frissítés: Jogtalanul felhasznált zenék miatt lőtték le a közvetítést

Cikkünk megjelenése után felmerült, lehet, hogy a politikai kekeckedést követően ezúttal a dilettáns szervezés miatt nem bírták biztosítani az élő közvetítést. A YouTube-streamen ugyanis megjelent a felirat, hogy egy sor zenét használtak fel (vélhetően a konferencia szünetében) jogtalanul, ezért valaki 

feljelentette a konferencia csatornáját, a YouTube pedig gyorsan letiltotta azt.

jutyub

A szerzői jogok megsértéséről és a stream megszűnéséről a konferencia szervezői senkit nem tájékoztattak, és nem is próbáltak alternatívát (mondjuk egy Facebook élő közvetítést) találni.

A technikai malőr nem csak azért idegesítő, mert egy közpénzből szervezett konferenciáról van szó – a rendezvényt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a kormány fő think-tankje, a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég Alapítvány támogatta – hanem azért is, mert az egész kekeckedés, majd technikai malőr teljesen felesleges volt. Ugyanis ahogy azt a 444.hu felfedezte,

napközben egész sorok maradtak üresen.

A kormánypárti médiában egyébként nem is nagyon erőltették a helyhiányra való hivatkozást; a Magyar Idők kedden egy publicisztikában - melynek "Hüppög az ellenzéki sajtó" címére maga Bannon is büszke lenne - üzente meg, hogy

Itt meg most egy sima konferenciáról van szó, nem arról, hogy betiltanák az Indexet, szóval nem nagyon hat meg a ballib picsogás. Nekik új még ez. Majd hozzászoknak. Ahogy mi is hozzászoktunk.

Őt másolja a magyar kormánymédia

Bár Bannon Magyarországon kevéssé ismert figura, hatása mégis nem csak az Egyesült Államokban, hanem hazánkban is óriási:

a kormány propagandamédiája ugyanis lényegében Bannon sajtómodelljének koppintása.

A szerkesztő-tanácsadó által a Breitbart nevű portálon megvalósított modellnek az a lényege, hogy

  • tökéletesen alá kell rendelni a lapot a politikai céloknak;
  • az anyagokban rotálni kell a politikai lejáratást a gyűlöletkeltő álhírekkel, a kultúrharcos hőzöngésekkel és jobboldali elhajlók megbélyegzésével;
  • a cikkek stílusát, a címadási szokásokat a BuzzFeed-generáció igényeihez kell igazítani;
  • majd ezt a politikai terméket eladni valamiféle „lázadásként”.

Bannon módszerei és maga az alt-right nem csak a kormánymédiára, hanem a legfelsőbb szintű kormányzati kommunikációra is nagy hatással volt (Orbán Viktor is elkezdte rendszerét lázadónak nevezni).

A trumpizmus atyjából politikai celeb

Bannon a nyolcvanas évek végéig a Goldman Sachs befektetési bankára volt, hogy a pénzügyi-politikai elitet megutálva a Breitbart nevű szélsőjobboldali portál főszerkesztőjeként elévülhetetlen szerepet játsszon egy olyan új, „alt-right”-nak nevezett beszédmód meghonosításában, ami vállaltan szakítani kíván a „polkorrektséggel” (ez valójában inkább az alapvető újságírói normák, köztük tények tiszteletével való szakításban mutatkozott meg). A Breitbart 2015-16 környékén egyszerre volt egy klikkvadász bulvároldal, elitellenes revolverlap és az a politikai mozgalom, ami először látott fantáziát Donald Trumpban. A Breitbart emellett nagy figyelmet fordított Orbán Viktor Európa- és menekültellenes politikájára is.

Bannon 2016 áprilisától az esélytelennek tartott, a republikánus színekben a republikánus pártelit ellen induló elnökjelölt kampányfőnöke lett, majd pedig Trump Hillary Clinton elleni győzelmét követően követte főnökét a Fehér Házba, méghozzá stratégiai főtanácsadóként.

A Fehér Házból azonban gyorsan kitúrta őt és nacionalista klikkjét a Trump körül lévő két másik „globalista” erőcsoport, a tábornoki triumvirátus és a Trump-família. Bukása után amiatt puffogott, hogy a „Trump-elnökségnek lényegében vége van”, de amint visszatért a Breitbarthoz, bejelentette, hogy a „ kibaszott gépezetével" Trump nélkül is harcba indul a Trump kampányában képviselt etnikai-kulturális-gazdasági nacionalizmusért, és az időközi választásokon elekzdte mini-trumpokkal megfúrni a republikánus pártelit jelöltjeit. Ez a törekvése azonban a kínos vereséggel végződő alabamai szenátusi választással lényegében csődöt mondott, az elnökkel való kapcsolata pedig fagypont alá süllyedt, amikor a Trumpról szóló botránykönyv szerzőjének – óriási haragot kiváltva a jobboldalon - kiteregette a Fehér Ház szennyesét.

Bannon amerikai befolyásának csökkenésével tevékenységének hangsúlya áttevődött Európába, ahol a szélsőjobboldalon továbbra is politikai guruként tisztelik, de korábbi Kína-ellenes kirohanásai ellenére – vagy épp ezért – a Kínai Kommunista Párt második embere is kíváncsi volt vízióira.

Azonban az elmúlt egy évben feltűnő volt, hogy az európai szélsőjobboldali pártok Bannont inkább személyével és radikális kijelentéseivel a médiamegjelenést garantáló politikai celebként és nem kampánytanácsadóként foglalkoztatják.

(Borítókép:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitóelőadást tart az Európa jövője címmel megrendezett kétnapos nemzetközi konferencián a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. - f otó: Soós Lajos / MTI)