Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Purhabot nyomtak a gyurgyalagok fészkeibe Ménfőcsanakon

L3286200
2018.05.23. 18:18

Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerdán Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban több tucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe - számolt be a szörnyű természetkárosításról a Kisalföld.hu.  

Kívülről összesen 34 kézzel betapasztott üreget és 33 purhabbal kifújtat számoltak meg, de később kiderült, sok helyen a kézzel betapasztott lyukak mögé is nyomtak purhabot az üregbe a családi házas övezet végén lévő dombtetőn. 

A szakértők a rendőrséget is értesítették, mert a madarak elpusztítása, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény. Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat vezetője a megszabadított fészkelőhelyekbe egy másfél méter hosszú endoszkóppal vizsgálta, elhullott fiókát vagy tojást nem találni-e benne, de a löszfal előtt már korábban találtak egyet-egyet.

A nemzeti park munkatársai végül három elpusztult madarat találtak, kettő a lyukban fulladt meg. Az egyik megpróbált egy oldaljáratot vájni, és kitörni, de még 30 centiméter hiányzott neki: sajnos megfulladt.

Váczi Miklós az eset kapcsán elmondta, hogy építkezéskor, a földmunkák során nap végén ponyvahálóval le kell takarni az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen belefészkelehtnek, ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát.