Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új főkapitány: Négyszer ennyi rendőr kéne, hogy ne legyen túlóra

2018.05.23. 16:54

Magyarország közbiztonságának kiegyensúlyozását nevezte céljának országos rendőrfőkapitány-jelölti meghallgatásán Balogh János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt. Kinevezését a bizottság 7 igen, 2 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül támogatta - számolt be az MTI. 

Június elsején kezdhet

Kocsis Máté, a testület fideszes elnöke az ülés elején felolvasta Pintér Sándor belügyminiszter levelét, ami szerint a belügyminiszter május 31-ei hatállyal kezdeményezte Papp Károly országos rendőrfőkapitány beosztásából történő felmentését, és javaslatot tett Balogh János rendőrfőkapitány-jelölti meghallgatására. Az új főkapitányt június elsejei hatállyal nevezhetik ki.

Balogh János rendőr vezérőrnagy a meghallgatásán azt mondta: részben könnyű helyzetben van, mert egy kiegyensúlyozott és társadalmilag, szakmailag jó helyzetben lévő, jó megítélésű rendőrséget vehet át. Emiatt viszont nehéz helyzetben is van, mert - mint mondta - úgy tartják, "egy jól elkészített művet viszonylag könnyű elrontani". A rendőrfőkapitány-jelölt bízik a rendőrség munkatársaiban, az együttműködésben - ennek során a rendészeti bizottságban -, továbbá a sajtóval is korrekt viszonyt kíván kialakítani.

Balogh János legfontosabb szakmai hitvallásaként azt emelte ki: szeretné a rendet fenntartani, nem szeretne rendet csinálni.

Négyszer ennyi rendőr kéne

Demeter Márta, a testület LMP-s alelnöke a jelölttől azt kérdezte: készül-e szervezeti átalakításra. Erre válaszolva Balogh János azt mondta: sem személyi, sem szervezeti átalakítást nem tervez.

A túlszolgálatra, túlórákra vonatkozó kérdésre azt mondta: a túlmunka örök feszítő kérdés. Megjegyezte, azt az ideális állapotot, amikor nincs szükség túlmunkára, úgy érhetnék el, ha megnégyszereznék a rendőrség létszámát. Ez viszont - a vezérőrnagy szerint - sem költségvetési, sem szakmai szempontból nem támogatható. A rendőrfőkapitány-jelölt a túlmunkát hasznosnak tartja.

Kérdésre reflektálva azt is elmondta, az új életpályamodell és az új szolgálati törvény bevezetésével mérséklődött a rendőrségtől távozók, és nőtt a belépők száma. Megjegyezte, hogy a parancsnoksága alá tartozó Készenléti Rendőrség állománya kétezerről kilencezerre bővült.

Nem szűnt meg a migráció

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke többek között a migrációs helyzetről kérdezte Balogh Jánost. Erre válaszolva a rendőrfőkapitány-jelölt leszögezte: az illegális migráció nem szűnt meg. Az, hogy az illegális migrációs teher ekkora az országon, az elsősorban annak köszönhető, hogy a szerb-magyar és a horvát-magyar szakaszt erősen és határozottan védik technikai és személyi állománnyal. Azt is elmondta, valamennyi határszakaszt megerősítik, hogy a nyári időszakban elkerülhetőek legyenek a nagyobb torlódások.

A jobbikos Varga-Damm Andrea azt is megkérdezte, nincs-e tervben a határőrség visszaállítása. Erre válaszolva Balogh János azt mondta: nincs, és azt nem is látná indokoltnak, mert úgy véli, a magyar határok jelenleg védettek, a rendőrök hatékonyan felügyelik.

Kontrát is támogatja

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ezt megerősítve elmondta: sem önálló határőrség, sem önkormányzati rendőrség felállítása nincs napirenden.

Az államtitkár a jelöltről azt mondta: Balogh János "tapasztalt rendőr, sikeres rendőri vezető", pályája során olyan tapasztalatokat szerzett, amelyek alkalmassá teszik a rendőrfőkapitányi posztra, ezért arra kérte a testületet, támogassák a rendőr vezérőrnagy kinevezését.

Papp támogatja eddigi helyettesét

Papp Károly jelenlegi országos rendőrfőkapitány elmondta: Balogh Jánost több mint 27 éve ismeri. Ezalatt több helyen dolgoztak közösen, elsőként a soproni rendőrkapitányságon, az elmúlt években műveleti rendőr-főkapitányi helyetteseként dolgozott.

Papp Károly azt mondta, hogy Balogh János önéletrajza szerint tanulmányait 1990-ben a Kossuth Lajos Katonai Főiskola gépesített lövész- és harcjármű-üzemeltető szakán kezdte. 1995-ben végzett a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán. Rendőri pályáját a soproni rendőrkapitányságon kezdte nyomozóként. 2012 óta a Készenléti Rendőrség parancsnoka, egyben országos rendőrfőkapitány-helyettes; 2015 júliusa óta a műveleti rendőrfőkapitány-helyettesi posztot tölti be.

Papp Károly szerint helyettese alkalmas a poszt betöltésére, ezért kérte a bizottság támogatását.

Papp Károly a BM-en belül létrejövő közbiztonsági főigazgatóságot vezeti majd a jövőben.