Orbán az Andrássy Egyetemből is ellenséget kreálna?

BJASZ20171122023-1
2018.05.24. 05:09

„Orbán és a kereszténydemokrácia viszonyára tekintve kifejezetten kétkedő vagyok” – mondta a Heti Válasznak adott interjújában a német nyelvű Andrássy Egyetem politológus tanszékvezetője. Hendrik Hansen professzor szavai Orbán rendszeréről azért is lehetnek fontosak, mert az egyetem 2001-es létrejöttében nagy szerepet játszott a Bajorországot megszakítás nélkül 61 éve irányító Bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a szövetségi szinten kormányzó CDU elválaszthatatlan koalíciós partnere, amelyre a magyar kormány közelebbi ideológiai szövetségesként tekint.

Hansen szerint viszont bejöhet a trükk, hogy az illiberális demokrácia helyett Orbán kereszténydemokráciáról kezdett beszélni. „Orbán az illiberális demokráciával az Európai Néppártban is erős ellenállást váltott ki; Az átlag CDU-politikusnak viszont elég, ha a szavak szintjén rendben van minden. Ha azt hallja, kereszténydemokrácia, megnyugszik."

Pedig a kereszténydemokráciából mindig pluralista társadalom következik, „a szabad jogállami rendszer nem tud nem liberális lenni” – Orbán viszont úgy tesz mintha abból etnikai-kulturális homogenitáson alapuló demokrácia is következhetne.

Ennek elutasítása viszont nem jelent multikultit – hangsúlyozza Hansen. "A multikulti azt jelenti, hogy mindenki élhet, ahogy akar és ebből majd összejön egy normális társadalom...A kereszténydemokrata pozíció nem is ez, hanem, hogy az idegennek is lehetősége van jó németté vagy magyarrá válni, ha akar, s ha segítséget kap.”

Ezzel együtt Hansen úgy véli,

  • szükség van értékeink keresztény gyökereinek hangsúlyozására,
  • és valóban nem szabad a hatóságoknak, a sajtónak eltitkolniuk, ha egy bűnelkövető menekültként érkezett az országba. „A titkolózásba torkolló népnevelési kísérletek csak olajcseppek az AfD tüzére.”

Azonban Orbán törekvése, hogy minden területen, a sajtóban, a közigazgatásban is megteremtse a homogenitást, amely ráadásul idegenellenességgel párosul, olyan állapotba veti a társadalmat, amelyből nehezen lehet kigyógyítani.

Prof. Dr. Hendrik Hansen
Prof. Dr. Hendrik Hansen
Fotó: Andrássy Universität Budapest / AUB

Ilyen kritika a CEU-ból is érkezhetett volna, amely a kormány legfőbb ellenségeként van beállítva. „Soros Györgynek nincs köze hozzánk. Habár, amennyiben már Angela merkelt is ő irányítja, az Andrássy Egyetemre  is lehet hatása, nemde?” – ironizált a politológus professzor, bár megjegyezte, hogy a magyar kormány nem próbálta meg elhallhattatni az egyetemet, noha eddig is kritikusan elemezte a magyar politikát. Az elképzelés, azonban, „hogy Soros György tüzeli a Németországban kétségtelenül létező politikai korrektséget, az elképesztő összeesküvés elmélet.” „Nem tudom, Orbán vagy Szijártó Péter komolyan gondolják-e, hogy Merkelt vagy Junckert Soros György irányítja, de hogy kimondanak ilyeneket, az önmagában is gond.”

Lehet vitatkozni a hozzáállásukkal, de a politikai ellenfél ilyen módon való elhiteltelenítésének nem sok köze van a szabad vitakultúrához – mondta a genderképzésre is kétkedve tekintő Hansen, aki szerint azonban, ha a CEU-nak el kellene hagynia Magyarországot, katasztrófa lenne.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Orbán az Andrássy Egyetemből is ellenséget kreálna?

A jobb elnevezés megvédheti Orbán rendszerét, még ha kapcsolata a kereszténydemokráciával kétséges is – vélte a Heti Válasznak adott interjújában az Andrássy Egyetem professzora.

100 · May 24, 2018 05:09am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

(Borítókép:  Az Andrássy Gyula Budapesti Németnyelvû Egyetem székháza a Pollack Mihály téren - fotó: Jászai Csaba / MTI)