Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bannon: Orbán Trump előtt volt Trump

2018.05.24. 09:23 Módosítva: 2018-05-24 09:29:30

Ugyan minket bannoltak Steven Bannon beszédéről és a kormány szerda esti, "Európa jövője" című konferenciájáról, ráadásul az élő közvetítést sem tudtuk nézni, de a Magyar Hírlap és a Magyar Idők ott tudott lenni a Várkert Bazárban, ezért őket szemlézzük arról, hogy mit mondott az amerikai elnök volt főtanácsadója az előadásában.

Steve Bannon, a Breitbart News korábbi igazgatója Trump "Amerika az első" politikája és annak hatása Közép-Európára címmel tartott előadást a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány Eötvös József-előadások sorozatának keretein belül - írja a Magyar Hírlap.    

Gulyás Gergely a bevezetőben azt mondta, korai még megítélni Trump elnökségét, de történelmi érdeme, hogy Hillary Clinton nem lehetett elnök. 

Előadása elején Bannon hosszan idézte Orbán Viktor nyilatkozatait a biztonság és keresztény identitás megőrzéséről, majd Trump sikere kapcsán azt mondta, "az amerikai társadalom gerince a munkásosztály, aminek olyan vezető kellett, aki visszaállítja az USA korábbi dicsőségét". Azt is mondta, hogy a pénzügyi válság árát a korrupt, mohó és inkompetens elit helyett a dolgozó emberek fizették meg, és hogy Clintonnal szemben Trump a gazdasági nacionalizmussal kampányolt.  

Orbán politikájáról azt mondta, "Orbán Trump előtt volt Trump", és elárulta, hogy Trump kampányához sokat merítettek európai példákból.  Egyébként az európai szélsőjobboldali pártoknál turnézó Bannon

ugyanezt a jelzőt már Christoph Blocherre, a Svájci Néppárt volt elnökére is elsütötte.

Ő volt az, aki bevándorlás-ellenes pártjával 2015 őszén (tehát valóban Trump sikere előtt) az első helyet szerezte meg a törvényhozás alsóházáért tartott választáson, a 200 képviselői hely egyharmadát besöpörve.

Bannon beszélt arról, hogy Trump miért várja el, hogy a NATO-partnerek valódi partnerek legyenek, anyagi értelemben véve is, és hogy Trump okkal figyelmeztetett Európa védelmére, mert a szíriai helyzet majdnem földre vitte Európát, és egy lehetséges összeomlás Egyiptomban vagy a szubszaharai régióban pedig időzített bombát jelent.  

A Magyar Idők tudósítása szerint Bannon azt a kérdést tette fel előadása elején, hogy "Vajon a Nyugatnak van-e ereje a túlélésre". Bannon úgy fogalmazott, erre Orbán Viktornak sikerült részben választ találnia, amikor megvédte Magyarország határait a migrációs hullámtól. Bannon szerint a globális elit támadja a hagyományos kereszténydemokráciát, amit Orbán meghirdetett, ebben pedig a legfőbb eszközük a média. 

Szerinte az a nemzetközi konzervatív fordulat, amit Trump és Orbán neve is fémjelez, széleskörű elégedettségre mutat rá.