Bannon: Orbán Trump előtt volt Trump

2018.05.24. 09:23 Módosítva: 2018.05.24. 09:29

Ugyan minket bannoltak Steven Bannon beszédéről és a kormány szerda esti, "Európa jövője" című konferenciájáról, ráadásul az élő közvetítést sem tudtuk nézni, de a Magyar Hírlap és a Magyar Idők ott tudott lenni a Várkert Bazárban, ezért őket szemlézzük arról, hogy mit mondott az amerikai elnök volt főtanácsadója az előadásában.

Steve Bannon, a Breitbart News korábbi igazgatója Trump "Amerika az első" politikája és annak hatása Közép-Európára címmel tartott előadást a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány Eötvös József-előadások sorozatának keretein belül - írja a Magyar Hírlap.    

Gulyás Gergely a bevezetőben azt mondta, korai még megítélni Trump elnökségét, de történelmi érdeme, hogy Hillary Clinton nem lehetett elnök. 

Előadása elején Bannon hosszan idézte Orbán Viktor nyilatkozatait a biztonság és keresztény identitás megőrzéséről, majd Trump sikere kapcsán azt mondta, "az amerikai társadalom gerince a munkásosztály, aminek olyan vezető kellett, aki visszaállítja az USA korábbi dicsőségét". Azt is mondta, hogy a pénzügyi válság árát a korrupt, mohó és inkompetens elit helyett a dolgozó emberek fizették meg, és hogy Clintonnal szemben Trump a gazdasági nacionalizmussal kampányolt.  

Orbán politikájáról azt mondta, "Orbán Trump előtt volt Trump", és elárulta, hogy Trump kampányához sokat merítettek európai példákból.  Egyébként az európai szélsőjobboldali pártoknál turnézó Bannon

ugyanezt a jelzőt már Christoph Blocherre, a Svájci Néppárt volt elnökére is elsütötte.

Ő volt az, aki bevándorlás-ellenes pártjával 2015 őszén (tehát valóban Trump sikere előtt) az első helyet szerezte meg a törvényhozás alsóházáért tartott választáson, a 200 képviselői hely egyharmadát besöpörve.

Bannon beszélt arról, hogy Trump miért várja el, hogy a NATO-partnerek valódi partnerek legyenek, anyagi értelemben véve is, és hogy Trump okkal figyelmeztetett Európa védelmére, mert a szíriai helyzet majdnem földre vitte Európát, és egy lehetséges összeomlás Egyiptomban vagy a szubszaharai régióban pedig időzített bombát jelent.  

A Magyar Idők tudósítása szerint Bannon azt a kérdést tette fel előadása elején, hogy "Vajon a Nyugatnak van-e ereje a túlélésre". Bannon úgy fogalmazott, erre Orbán Viktornak sikerült részben választ találnia, amikor megvédte Magyarország határait a migrációs hullámtól. Bannon szerint a globális elit támadja a hagyományos kereszténydemokráciát, amit Orbán meghirdetett, ebben pedig a legfőbb eszközük a média. 

Szerinte az a nemzetközi konzervatív fordulat, amit Trump és Orbán neve is fémjelez, széleskörű elégedettségre mutat rá.    • Tippek
  • Lakáshitel