Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamarosan a távolból is lehet tanúskodni minden magyar bíróságon

2018.05.24. 13:19 Módosítva: 2018-05-24 13:19:43

Az Egri Törvényszék felújított épületében mutatták be azt a távmeghallgatási rendszert, amely augusztus végéig az egész országban kiépül, írja az MTI.

A nyár végéig országszerte 72 tárgyalótermet, a büntetés-végrehajtási épületekben pedig 39 helyiséget szerelnek fel a távmeghallgatáshoz szükséges eszközökkel. A tanúknak vagy a vádlottaknak így nem kell mindig megjelenniük a bíróság előtt, a kihallgatások olcsóbbak lesznek, nem kell minden résztvevőnek útiköltséget fizetni vagy kíséretet biztosítani. 

A videó-kommunikációs infrastruktúra (VIKI) elnevezésű rendszerrel a tárgyalóteremben lévők  két nagyméretű monitoron  valós időben  láthatják és hallhatják azokat a tanúkat vagy vádlottakat, akik nem a helyszínen vannak. A  bíró egy könnyen kezelhető vezérlőegység és egy dokumentumkamera segítségével vezeti az eljárást. A bíró előtt ezen kívül egy harmadik monitor is lesz, amelyet csak ő lát, így azon védett személyek is meghallgathatók. A rendszer alkalmas a kép- és a hang technikai torzítására is.

A rendszer első három működőképes végpontja az Egri Törvényszéken épült ki, pénteken már "élesben" is alkalmazni fogják, mondta Schmidt Péter, a törvényszék büntető kollégiumának vezetője. Az év végéig minden magyar bíróságon lesz ilyen rendszer, és belátható időn belül megoldják a hang és képrögzítést is.

A rendszer bevezetését az utazási költségek csökkentése és az eljárások felgyorsítása mellett a  július elsején hatályba lévő új büntetőeljárási törvény előírásai indokolják.

A Közigazgatás-fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) kiemelt elemeként megvalósuló fejlesztés a teljes közigazgatást érinti és 3 milliárd forintba kerül.