Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3,7 milliárdért fejlesztik tovább a magyar iskolák e-naplóját

2018.05.24. 09:58 Módosítva: 2018-05-24 10:00:09

Újabb 3,6 milliárd forintos közbeszerzést írt ki az állami iskolát irányító Klebelsberg Központ a KRÉTA nevű elektronikus napló továbbfejlesztésére. A rendszert a teljes közoktatási ügyviteli és intézményirányítási szoftverévé akarják fejleszteni, ami kezeli a 130 ezer tanár és a 2 millió szülő  teljes dokumentációját.

A digitális napló bevezetésére már eddig is sokat költött a kormány. 2013-ban 543 millió forintért vette meg a Magiszter nevű rendszer licenszét, ez azonban nem, vált be. Ezután a felsőoktatásban használt Neptunt szabták át a közoktatásra, amire 900 millió forintot költöttek.

A most kiírt közbeszerzés ára többszöröse lesz az alapprogramnak. A hirdetmény szerint a rendszernek 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt kell kiszolgálnia. Itt fut majd az elektronikus ügyintézés, az iratkezelés, a statisztikakészítés, a tanárok és a szülők kapcsolattartása, a köznevelési törzsadatok kezelése, a tanulmányi pénzügyi folyamatok szervezése, az iskolai pénzbefizetés, és az iskolák gazdálkodási- és HR-folyamatai. Mindez abból a szempontból érdekes, mert már a KRÉTA készítésekor is feltétel volt, hogy az az érdemjegyeken kívül kezelni tudja a tanárok teljes munkaidő-elszámolását, a diákigazolványokat vagy iktasson és tároljon hivatalos iratokat.

A KRÉTÁ-t az  állami tendereken rendre jól szereplő, Fauszt Zoltánhoz kötődő SDA informatikai Zrt.készítette, amely a Neptunt is fejlesztette. Annak idején a pályázatot nem hirdették meg nyilvánosan, csak az SDA Informatika Zrt-t hívták meg. A Népszava azt írja: a mostani közbeszerzés nyertesei az eKréta Informatikai Zrt.-t és a Rufusz Informatikai Zrt. is ehhez a vállalkozói körhöz köthetőek.