3,7 milliárdért fejlesztik tovább a magyar iskolák e-naplóját

2018.05.24. 09:58 Módosítva: 2018.05.24. 10:00

Újabb 3,6 milliárd forintos közbeszerzést írt ki az állami iskolát irányító Klebelsberg Központ a KRÉTA nevű elektronikus napló továbbfejlesztésére. A rendszert a teljes közoktatási ügyviteli és intézményirányítási szoftverévé akarják fejleszteni, ami kezeli a 130 ezer tanár és a 2 millió szülő  teljes dokumentációját.

A digitális napló bevezetésére már eddig is sokat költött a kormány. 2013-ban 543 millió forintért vette meg a Magiszter nevű rendszer licenszét, ez azonban nem, vált be. Ezután a felsőoktatásban használt Neptunt szabták át a közoktatásra, amire 900 millió forintot költöttek.

A most kiírt közbeszerzés ára többszöröse lesz az alapprogramnak. A hirdetmény szerint a rendszernek 130 ezer pedagógust és 2 millió szülőt kell kiszolgálnia. Itt fut majd az elektronikus ügyintézés, az iratkezelés, a statisztikakészítés, a tanárok és a szülők kapcsolattartása, a köznevelési törzsadatok kezelése, a tanulmányi pénzügyi folyamatok szervezése, az iskolai pénzbefizetés, és az iskolák gazdálkodási- és HR-folyamatai. Mindez abból a szempontból érdekes, mert már a KRÉTA készítésekor is feltétel volt, hogy az az érdemjegyeken kívül kezelni tudja a tanárok teljes munkaidő-elszámolását, a diákigazolványokat vagy iktasson és tároljon hivatalos iratokat.

A KRÉTÁ-t az  állami tendereken rendre jól szereplő, Fauszt Zoltánhoz kötődő SDA informatikai Zrt.készítette, amely a Neptunt is fejlesztette. Annak idején a pályázatot nem hirdették meg nyilvánosan, csak az SDA Informatika Zrt-t hívták meg. A Népszava azt írja: a mostani közbeszerzés nyertesei az eKréta Informatikai Zrt.-t és a Rufusz Informatikai Zrt. is ehhez a vállalkozói körhöz köthetőek.