Orbán Viktor külön fogadta Trump volt kampányfőnökét

D SOS20180523029
2018.05.24. 16:48

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután az Országházban külön-külön fogadta az Európa jövője című, Budapesten zajló nemzetközi konferencia (amelyről csak lapszemlékből tudtunk beszámolni) több előadóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A kormányfővel egy-egy órás kötetlen eszmecserét folytatott

  • Douglas Murray brit konzervatív író, szerkesztő,
  • Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és vezető stratégája,
  • valamint David P. Goldman amerikai közgazdász, zenekritikus és szerző.

Steve Bannon közben csütörtökön az M1-nek adott interjút, amelyben Orbánt magasztalta. Szerinte Orbán Viktor világpolitikai szereplővé vált, ennek is tudhatók be az őt és Magyarországot ért támadások.

Steve Bannon szerint erőre kapott a populista nacionalizmus, és az új európai mozgalom vezéregyénisége Orbán Viktor miniszterelnököt. Úgy fogalmazott,

a populista nacionalizmus két vezetője Donald Trump és Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnökről azt mondta: hősnek tartja, aki politikai tevékenységével meg is előzte Trumpot.

Egy átmenetet láthatunk - hívta fel a figyelmet Bannon az elmúlt hónapok európai választásaira, arra, hogy Orbán Viktor és kormánya kétharmados támogatást kapott - amelyet forradalmi pillanatnak nevezett -, valamint az olaszországi fejleményekre. Utóbbit úgy írta le: egy jobb-, valamint egy baloldali populista párt félretette a gazdasági különbségeit, a hagyományos bal- és jobboldali paradigmát, és összefogott egy egységkormány érdekében. Steve Bannon úgy értékelt: ez óriási pillanat az európai történelemben.

Szerinte az emberek megunták, hogy diktátumokat kapnak Brüsszelből, megunták a menedzseri, tudományos elitet, amely megmondja nekik, hogyan éljék az életüket.

Nyitókjép: Soós Lajos/MTI