Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

HírTV: A Marczibányi téren bújtatja az állam a migránsokat

2018.05.25. 20:38

Bevándorlókat bújtatnak az állami fenntartású MEREK-ben, közölte HírTV a péntek este adásba kerülő Célpont című műsorának előzeteseként.

Az előzetes szerint "miközben a kormány sorra zárta be a menekülttáborokat, addig a HírTV Célpont című műsora a Marczibányi téri Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában talált rá az afgán és pakisztáni családokra". A műsor nem kapott hivatalos információt senkitől, így nem tudni pontosan, hogy milyen státuszú emberekről van szó, menedékkérőkről, menekültekről, esetleg oltalmazottakról.

Az egyik afgán család arról beszélt a Célpontnak, hogy a Holnap Házában bújtatják őket. Az afgán férfi azt is elmondta, Afganisztánból Németországig jutottak, de Németország kiutasította őket, így kerültek Magyarországra.

A MEREK-ben egy hónapja élnek, de vannak olyanok is, akiket már hónapok óta ott szállásolnak el. Teljes ellátást kapnak, együtt étkeznek a mozgássérült gyerekekkel és felnőttekkel.

Az egyik bentlakó arról is beszámolt a Célpontnak, hogy már több atrocitás is történt, a bevándorlók gyerekei kővel dobálták az egyik bentlakót, és a rendőrséget is ki kellett már hívni hozzájuk. A problémát többször jelezték a MEREK vezetőségének is.

A gárdonyi Sporthotelben egy venezuelai család lakik állami pénzen a műsor szerint.

A Hír TV oknyomozó műsora megkereste a MEREK igazgatóját, Fóris Johannát is, ő azonban nem nyilatkozott, a riportert a fenntartóhoz, vagyis a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz irányította. Az SZGYF se a telefonos, sem az írásos megkeresésre nem reagált. 

Frissítés: A cikkünk megjelenése után lapunkhoz eljutott nem hivatalos információk szerint két menekült családról van szó, olyanokról, akik évekkel ezelőtt menekültstátuszt kaptak, azóta Magyarországon élnek. Azért vannak most a Marczibányi téren, mert decemberben leégett a Családok Átmeneti Otthona, ahol addig laktak. És nem csak menekültek, hanem a szintén ott lakó magyar családok is kerültek így a Marczibányi térre. Az átmeneti otthon leégéséről akkor hír is volt: