Alkotmánybírósághoz fordult a leválthatatlan HÖK-elnök, hogy maradhasson

2018.05.25. 15:11

Két beadvány érkezett az Alkotmánybíróság elé április folyamán a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata részéről, amikben az évek óta jogi csatározást folytató Török Márk szeretné, ha korábbi bírói végzéseket és a felsőoktatási törvény egy pontját megsemmisítené a testület, hogy ő továbbra is HÖK-elnök maradhasson - írja az Átlátszó

A felsőoktatási törvény egy pontja szerint csak négy évig tölthet be egy ember hallgatói önkormányzatban tisztséget, Török Márk pedig 2004 óta tisztségviselő, és 2007 óta egy év megszakítással a szegedi egyetemi HÖK-elnök. A minisztérium állásfoglalása szerint visszamenőleg is számolni kell az időt, és a 2015. szeptember 1-jét követő választásoknál már figyelembe kellett venni a tisztségekben eltöltött időt - írja az Átlátszó cikke.

A SZTE vezetésével néhol nyílt csatában álló Török Márk azonban 32 évesen sem szeretné átadni a kormányt, és a rektor határozatát 2016 óta jogi úton támadja. Eleddig elveszítette a pereket a Munkaügyi Bíróságon és a Törvényszéken is, de nem adja fel.

Mivel a fellebbezések halasztó hatállyal rendelkeznek, Török Márk mindaddig elnök marad, amíg megválasztják. Ha pedig az AB nem mondja ki a végzések és a törvény kifogásolt pontjának alkotmányellenességét a panaszok alapján akkor viszont nincs tovább.

Török Márk a bíróságok lassúságát használja ki. A rektor mindig csak az adott választás eredményét semmisítheti meg, így a fellebbezés bőven elég, hogy a következő évig kihúzza, amikor újra megválaszthatják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla