Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alkotmánybírósághoz fordult a leválthatatlan HÖK-elnök, hogy maradhasson

2018.05.25. 15:11

Két beadvány érkezett az Alkotmánybíróság elé április folyamán a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata részéről, amikben az évek óta jogi csatározást folytató Török Márk szeretné, ha korábbi bírói végzéseket és a felsőoktatási törvény egy pontját megsemmisítené a testület, hogy ő továbbra is HÖK-elnök maradhasson - írja az Átlátszó

A felsőoktatási törvény egy pontja szerint csak négy évig tölthet be egy ember hallgatói önkormányzatban tisztséget, Török Márk pedig 2004 óta tisztségviselő, és 2007 óta egy év megszakítással a szegedi egyetemi HÖK-elnök. A minisztérium állásfoglalása szerint visszamenőleg is számolni kell az időt, és a 2015. szeptember 1-jét követő választásoknál már figyelembe kellett venni a tisztségekben eltöltött időt - írja az Átlátszó cikke.

A SZTE vezetésével néhol nyílt csatában álló Török Márk azonban 32 évesen sem szeretné átadni a kormányt, és a rektor határozatát 2016 óta jogi úton támadja. Eleddig elveszítette a pereket a Munkaügyi Bíróságon és a Törvényszéken is, de nem adja fel.

Mivel a fellebbezések halasztó hatállyal rendelkeznek, Török Márk mindaddig elnök marad, amíg megválasztják. Ha pedig az AB nem mondja ki a végzések és a törvény kifogásolt pontjának alkotmányellenességét a panaszok alapján akkor viszont nincs tovább.

Török Márk a bíróságok lassúságát használja ki. A rektor mindig csak az adott választás eredményét semmisítheti meg, így a fellebbezés bőven elég, hogy a következő évig kihúzza, amikor újra megválaszthatják.