Elrettentő videó, így mérik a rendőrök a veszélyes szabálytalankodókat

2018.05.25. 12:23 Módosítva: 2018.05.25. 12:38

Pár hete több helyen kezdett terjedni, hogy a rendőrség civil autókból kezdte el büntetni az autósokat az ország több pontján, ebben a cikkünkben számoltunk be a jelenségről, a cikkben a rendőrség el is ismerte, hogy valóban alkalmazzák ezt a módszert. Most viszont egy hosszabb magyarázatot, és egy meghökkentő videót adtak ki a jelenségről "A jelöletlen rendőrségi gépkocsikkal a veszélyes sofőröket szűrik ki" címmel.  

A veszélyes alatt olyan autósokról, motorosokról beszélnek, akik a sávok között cikázva, mások elé indexelés nélkül bevágva, fél kézzel mobiltelefont tartva, esetleg piros lámpánál áthajtva okozott balesetveszélyes szituációt idéznek elő. 

Ilyen esetekből szemezgettek ebben a videóban, amin látszik, hogy a mozgó kocsiból, pár másodperc alatt be tudják mérni annak a kocsinak a sebességét, amire ráirányítják a műszerüket:

A rendőrség szerint az egyértelmű rendőri jelzésű rendőrautókkal a hasonló, mások életét is veszélybe sodró sofőröket kevésbé lehet kiszűrni a forgalomból, mert a szabályokat jellemzően csak addig tartják be, amíg a rendőrök látókörében vannak. "A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség ezért kombináltan alkalmazza az álló és a menet közbeni méréseket" - írják.

Azt viszont a rendőrség cáfolja, hogy a civil autókkal letolják vagy gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket. "A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához. A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival ráadásul nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt még csak ugyanabban a sávban sem haladni" - állítják. 

A szabályszegésen ért autót pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni, autópálya leállósávjában például nem.

A rendőrség tanácsot is ad arra az esetre, ha valakit agresszív, a követési távolságot be nem tartó sofőr próbál letolni:

  • a megengedett sebességet ekkor se lépje túl;
  • húzódjon át a másik sávba az első alkalommal, amikor ezt biztonságosan meg lehet tenni;
  • ne próbálja indokolatlan lassítással megregulázni a másik sofőrt

A jelölés nélküli rendőrautókat a rendőrség korábban is használta közlekedésrendészeti ellenőrzés céljából - írják.

Ezeket szűri a FámaLézer

2018. április 16-án pedig felújított és hitelesített FámaLézer készülékekkel szereltek fel civil jellegű szolgálati gépkocsikat. Ezek a sebességtúllépés dokumentálásán túl képesek kiszúrni a

  • a leállósáv szabálytalan használatát az autópályán
  • a vasúti átjáró tilos jelzésén történő áthaladást
  • a zebrán az elsőbbségi szabályok megszegését
  • a záróvonal-átlépést
  • a piroson való áthaladást
  • a szabálytalan sávváltást
  • a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértését
  • a kézben tartott mobiltelefont.
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Elrettentő videó, így mérik a rendőrök a veszélyes szabálytalankodókat

A rendőrség elmagyarázza, miért van szükség a jelöletlen rendőrautókra a közutakon.

2522 · May 25, 2018 12:23pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments