Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elrettentő videó, így mérik a rendőrök a veszélyes szabálytalankodókat

2018.05.25. 12:23 Módosítva: 2018-05-25 12:38:36

Pár hete több helyen kezdett terjedni, hogy a rendőrség civil autókból kezdte el büntetni az autósokat az ország több pontján, ebben a cikkünkben számoltunk be a jelenségről, a cikkben a rendőrség el is ismerte, hogy valóban alkalmazzák ezt a módszert. Most viszont egy hosszabb magyarázatot, és egy meghökkentő videót adtak ki a jelenségről "A jelöletlen rendőrségi gépkocsikkal a veszélyes sofőröket szűrik ki" címmel.  

A veszélyes alatt olyan autósokról, motorosokról beszélnek, akik a sávok között cikázva, mások elé indexelés nélkül bevágva, fél kézzel mobiltelefont tartva, esetleg piros lámpánál áthajtva okozott balesetveszélyes szituációt idéznek elő. 

Ilyen esetekből szemezgettek ebben a videóban, amin látszik, hogy a mozgó kocsiból, pár másodperc alatt be tudják mérni annak a kocsinak a sebességét, amire ráirányítják a műszerüket:

A rendőrség szerint az egyértelmű rendőri jelzésű rendőrautókkal a hasonló, mások életét is veszélybe sodró sofőröket kevésbé lehet kiszűrni a forgalomból, mert a szabályokat jellemzően csak addig tartják be, amíg a rendőrök látókörében vannak. "A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség ezért kombináltan alkalmazza az álló és a menet közbeni méréseket" - írják.

Azt viszont a rendőrség cáfolja, hogy a civil autókkal letolják vagy gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket. "A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához. A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival ráadásul nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt még csak ugyanabban a sávban sem haladni" - állítják. 

A szabályszegésen ért autót pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni, autópálya leállósávjában például nem.

A rendőrség tanácsot is ad arra az esetre, ha valakit agresszív, a követési távolságot be nem tartó sofőr próbál letolni:

 • a megengedett sebességet ekkor se lépje túl;
 • húzódjon át a másik sávba az első alkalommal, amikor ezt biztonságosan meg lehet tenni;
 • ne próbálja indokolatlan lassítással megregulázni a másik sofőrt

A jelölés nélküli rendőrautókat a rendőrség korábban is használta közlekedésrendészeti ellenőrzés céljából - írják.

Ezeket szűri a FámaLézer

2018. április 16-án pedig felújított és hitelesített FámaLézer készülékekkel szereltek fel civil jellegű szolgálati gépkocsikat. Ezek a sebességtúllépés dokumentálásán túl képesek kiszúrni a

 • a leállósáv szabálytalan használatát az autópályán
 • a vasúti átjáró tilos jelzésén történő áthaladást
 • a zebrán az elsőbbségi szabályok megszegését
 • a záróvonal-átlépést
 • a piroson való áthaladást
 • a szabálytalan sávváltást
 • a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértését
 • a kézben tartott mobiltelefont.
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Elrettentő videó, így mérik a rendőrök a veszélyes szabálytalankodókat

A rendőrség elmagyarázza, miért van szükség a jelöletlen rendőrautókra a közutakon.

2522 · May 25, 2018 12:23pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments