Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korrupt köztisztviselők buktak le

2018.05.25. 11:28

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt két nő ellen, akik kormánytisztviselőként többször is jogosulatlanul kértek le adatokat, hogy saját és ismerőseik autóvásárlása előtt megbizonyosodjanak róla, hogy a kocsik rendben vannak – derül ki a főügyészség közleményéből.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatali vesztegetés elfogadása, valamint több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

A 40 és 52 éves nők 2016 áprilisától kormányablak ügyintézőként dolgoztak, ezért hozzáfértek különböző nyilvántartásokhoz, így a lakcím- és gépjármű-nyilvántartáshoz is. A vád szerint 2017 márciusában az egyik nőt a vád szerint az apja kérte meg arra, hogy soron kívül kérjen le neki adatokat egy autóról, hogy kiderüljön, hogy a kocsi nem áll-e foglalás, körözés, vagy terhelés alatt.

Az egyik nő ezen túlmenően két esetben kolléganőjét vette rá a jogosulatlan adatkérésre. Az egyik esetben egy általa tervezett autóvásárlás miatt, a másik esetben pedig egy ismerőse kérésére, mert ő akkor éppen szabadságon volt. A nőt mindkét esetben teljesítette a kérést, és egy másik alkalommal is kért le jogosulatlanul adatokat a nyilvántartásból, akkor egy saját ismerőse kérésére.