Orbán: Megbírságoltak az oviban, ennyit a magyar demokrácia állapotáról

2018.05.25. 08:31 Módosítva: 2018.05.25. 10:40

Az illegális migráció szervezése nemzetbiztonsági érdekeket sértő bűncselekménynek számít, ezért a magyar államnak kötelessége fellépni ezzel szemben, meg kell tiltani, szankcionálni kell - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a Stop Soros törvénycsomagról szólva. Az ehhez kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatról pedig úgy fogalmazott: ahhoz, hogy meg lehessen védeni Magyarországot az illegális bevándorlással szemben, új szabályokat kell alkotni, amik egyértelműsítik a magyar jogi rendelkezéseket, és képesek a Brüsszelből érkező támadásokat visszaverni.

Brüsszel emberi jogi kérdésnek tartja a migráció szervezését, pénzügyi, jogi támogatását, Magyarország viszont nemzetbiztonsági kérdésként tekint erre, ezért így is kell kezelni, fel kell lépni ellene, mert így lehet megvédeni a magyar emberek biztonságát. Ha az alkotmány rögzíti, hogy Magyarországra tilos betelepíteni, akkor sokkal könnyebb megalkotni a részletszabályokat és megvédeni őket itthon, valamint a nemzetközi színtéren - fejtette ki.

Soros kártékony ember

Azzal kapcsolatban, hogy a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet kampányba kezd, hogy az Európai Néppárt zárja ki sorából a Fideszt, a kormányfő úgy reagált: ez nyomásgyakorlás a Soros György által finanszírozott szervezet részéről. "Soros György arra akarja használni a pénzét, hogy különböző szervezeteken keresztül (...) befolyásolja az európai politikát, ráadásul úgy, hogy az a magyaroknak rossz legyen. Ez egy kártékony ember" - mondta.

Költségvetés

A jövő évi költségvetési tervezésről a miniszterelnök azt mondta: csökken a munkanélküliség, a költségvetési hiány és az államadósság, emelkednek viszont a bérek, nő a foglalkoztatás és a gazdaság teljesítménye is. A részletekről hozzátette: 2019-ben 2 százalékponttal csökkennek a munkabéreket terhelő adók, továbbá nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, így két gyermek után már havi 40 ezer forint adókedvezményt vehet majd igénybe egy család. Emellett a jövőre várható 4 százalék fölötti gazdasági növekedés lehetővé teszi a nyugdíjemelésen kívüli nyugdíjprémiumot is - emelte ki.

Megkérdezi a nőket

Arról is beszélt, hogy bölcsőde- és óvodaépítési programot folytatnak majd, egyre több ugyanis az olyan nő, aki nem pusztán gazdasági kényszerből, hanem személyes ambíció okán is szeretne dolgozni, és őket ilyen intézmények működtetésével lehet segíteni. Orbán Viktor közölte továbbá, hogy a kormány családpolitikai akciótervet fog meghirdetni, amelyet megelőz majd egy nemzeti konzultáció a gyermekvállalásról és a gyermeknevelésről. "Nem akarjuk a férfiakat sem kizárni ebből", de alapvetően a nők véleményére lesznek kíváncsiak - tette hozzá.

A demográfia kérdése arról szól, mennyi gyermeket szülnek a magyar asszonyok, "mennyit nevelünk fel közösen", lesz-e magyar jövő, és mit kell tenni a népesedési hanyatlás megváltoztatásáért. Célul tűzte, hogy 2030-ig Magyarország képes legyen fenntartani saját magát, vagyis legalább annyi gyermek szülessen, mint amennyien eltávoznak.

Törvényes fotóért ment a dádi oviba

A Komárom-Esztergom megyei Dadon, egy óvodában tett látogatása is szóba került. Azt mondta, azért látogatott oda, hogy egy "szabályos és törvényes" fotót tudjon készíteni a gyerekekkel. Ezzel arra utalt, hogy a választás előtt is járt az intézményben, amiért megbüntette a választási bizottság. Ezt most úgy kommentálta: a kampányban volt egy vita, "megbírságoltak, ennyit a magyar demokrácia állapotáról, kevés országban fordulhat elő ilyesmi".

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.