Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fogynak a civilek, mióta a Fidesz kormányoz

2018.05.26. 09:44 Módosítva: 2018-05-26 09:51:56

A második Orbán-kormány hivatalba lépése óta több mint 4 ezerrel csökkent a hazai civil szervezetek száma – írja a Népszava a KSH adatai alapján. 

A rendszerváltástól hét évvel ezelőttig fokozatos bővülés jellemezte a civil szférát, 2011-ben az 1990-es 15 ezer helyett 65 ezer nonprofit egyesület volt bejegyezve Magyarországon. Akkor azonban valami megváltozott, és a szervezetek száma fogyni kezdett, 2016-ra már csak 61,6 ezer maradt belőlük. 

A KSH vonatkozó kiadványa szerint a legtöbb nonprofit szervezet valamilyen hobbitevékenységhez, kultúrához, sporthoz, vagy oktatáshoz kapcsolódik, ezek teszik ki az összes egyesület nagyjából 60 százalékát. Politikai vagy jogvédő tevékenységet viszont a szervezetek elenyésző része (összesen mindössze 1,6 százaléka) végez.

A civil szektor egyébként összesen több mint 1600 milliárd forintos bevétel mellett működött 2016-ban, ebből a külföldről származó összeg – beleértve az uniós támogatásokat is - mindössze 118 milliárd forint volt. A Stop Soros néven ismertté vált törvénytervezet szigorított változata, amely a Btk.-t és az alkotmányt is módosítja majd, vélhetően tovább csökkenti majd a civilek számát, ugyanis célkeresztjében a jogvédő, menekültekkel foglalkozó egyesületek találhatók.