Németh: Európát újra bejárja a marxizmus

2018.05.26. 19:14

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint Európát "liberális köntösben" ismét bejárja a  marxizmus eszméje és újra áttelepítések fűződnek hozzá - írja az MTI.

Németh Zsolt szombaton Budafokon, a Budapestről Kitelepítettek Emlékművénél tartott megemlékezésen beszélt. Az összegyűltek az 1951-es kitelepítés meghurcoltjaira emlékeztek. 

A fideszes politikus azt mondta, Magyarországon nem döntötték le Marx és Engels szobrait, hanem Budafok-Téténybe, a szoborparkba vitték. Azt hitték, hogy szellemek közé kerülnek, de "liberális köpenybe bújva újra bejárják Európát ezek az eszmék".

A budapesti, 1951-es kitelepítéssel kapcsolatban azt mondta, úgy fosztottak meg 12 ezer budapestit a vagyonuktól, hogy arra semmilyen okot nem adtak. Németh szerint az ÁVH-sok kiraboltak egy társadalmi réteget, az események mögött a felbujtó a Magyar Dolgozók Pártja, az orgazdák pedig a kommunista párttagok voltak, míg vidéken ugyanez a kitelepítés betelepítés volt, ahol a kulákokat összeugrasztották a burzsoáziával. A politikus szerint a kitelepítés oka a kapzsiság volt, de a hátterében a társadalmi átalakítás, a felforgatás, a bizonytalanság generálása húzódott meg.