Erzsébet
1 °C
4 °C

Trócsányi elégedetlen azokkal a bírókkal, akik nem úgy értelmezik a jogot, ahogy ők elképzelik

2018.05.26. 09:32

Fontos, hogy a bírói szerepkör tisztázott legyen, mert ha a bírók átértelmezik a jogot, vagy olyan kiterjesztő értelmezést adnak egy fogalomnak, amely szemben áll a jogalkotó által adottal, akkor bírói kormányzás valósul meg, ami mélyen antidemokratikus - erről is beszélt Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Időknek adott interjúban. 

Hogy mi is az a bírói kormányzás, azt nem részletezte a miniszter, de ebből a megjegyzéséből is látszik, hogy a harmadik Fidesz-kétharmad egyik fontos célkitűzése a bíróságok megrendszabályozása. Szerinte a bírók befolyásolni is képesek a politikai küzdelmeket a politikai ügyek vitele során - idézi az MTI. 

Érdekes, hogy ehhez képest Trócsányi nem foglalt állást az Országos Bírói Hivatal és az Országos Bírói Tanács közötti csörtében. A két szervezet között egyre mélyülő árokról itt írtunk bővebben. 

Trócsányi a vitáról azt mondta: "Két független szerv vitájáról van szó, amelyre a minisztériumnak nincs ráhatása, és a tárca nem is autentikus jogértelmező, így a jogi természetű vitát sem tudja feloldani. Mindazonáltal megjegyzem, hogy a magyar igazságszolgáltatásról szóló európai eredménytábla szerint is jók a magyar bíróságok eredményei, és ezért az OBH elnökének munkája és erőfeszítése mindenképpen elismerést érdemel. Az OBT pedig fontos hatáskörökkel rendelkezik a bírósági önigazgatási rendszer működtetését illetően. A jelenlegi vita azonban arra is rávilágít, hogy ezen igazgatási modell értékelése sem mellőzhető."

Történelmi adósság

Trócsányi László visszautasította az ellenzéki politikusok és bizonyos szakmai körök kritikáit, akik azonnal a bírói függetlenség sérelmét vizionálják, ha az igazságügyi miniszter kiejti a száján a bíróság szót. A miniszter szerint a bírói függetlenség a demokrácia állócsillaga, munkája során rendkívüli módon ügyel arra, hogy a bírák függetlensége semmiben se sérüljön. "Az, hogy egy demokráciában az igazságügyi miniszternek van és lehet feladata, véleménye az igazságszolgáltatásról, egyáltalán nem ördögtől való" - mondta. 

07
Fotó: Huszi István

Kitért arra is, hogy a jogállamiság egyik alapköve a közigazgatási bíráskodás. "Az, hogy 1989 óta nem történt meg a szervezetileg elkülönült közigazgatási bíróságok felállítása, jól tükrözi, hogy ezt az intézményt mindenkor mostohagyerekként kezelték a bírói szervezetrendszeren belül. Ma lehetőségünk van arra, hogy a kommunista pártállam által 1949-ben megszüntetett önálló Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság felállítását ismét célul tűzzük ki, amivel történelmi adósságunkat törleszthetjük."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?