Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz szerint példátlan a Soros-hálózat befolyása

2018.05.27. 09:11 Módosítva: 2018-05-27 16:33:02

A választások után sem hagyott alább a Soros György elleni kormányzati kampány, már csak azért sem, mert a kormánypártok a jövő héten terjesztik be a külföldről támogatott civil szervezetek elleni Stop Soros törvénycsomagot, és az európai menekültkvóta alkalmazását megakadályozó alaptörvény-módosítást.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta:

példátlan a "Soros-hálózat" durva beavatkozása, politikai nyomásgyakorlása a Fidesz ellen.

Hidvéghi arra utalt, hogy a Human Rights Watch (HRW) nevű szervezet szeretné elérni a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Az egyik legismertebb nemzetközi emberi jogvédő szervezet azért indított kampányt, mert álláspontjuk szerint a Fidesz populista, idegengyűlölő kampányokat vezet, és az emberi jogok megsértését meg a korrupciót feltáró újságírókat, civil szervezeteket rágalmaz. A HRW szerint épp az Európai Néppárt hallgatása az, ami odahaza és a külpolitikájában is a leginkább felbátorította Orbán Viktort. Ezért úgy látják: ideje komolyan átgondolni az Orbánhoz fűződő viszonyt, mielőtt Európában tovább sérül miatta a demokrácia.

Orbán Viktor május elején találkozott Brüsszelben az Európai Néppárt vezetésével, ahol a Fidesz politikájával kapcsolatos európai kifogásokról tárgyaltak. A találkozó után Orbán azt mondta: nem merült fel, hogy a Fidesz lépjen ki a pártcsaládból,épp ellenkezőleg, arról volt szó, hogyan tud a Fidesz részt venni az európai parlamenti választási kampányban úgy, hogy a néppárt győzni tudjon.

Egy év múlva európai parlamenti választások lesznek, ez az első olyan alkalom, amikor az európai emberek közvetlenül véleményt tudnak nyilvánítani Európa jövőjéről, és ezen belül a bevándorlás kérdéséről, mondta Hidvéghi Balázs. Szerinte a Soros György által finanszírozott szervezet azt akarja elérni, hogy meggyengítse a bevándorlásellenes politikát, elhallgattassa azokat, akik fellépnek az illegális migráció ellen. Ebben a körben Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz az egyik legbefolyásosabb, legbátrabb politikai erő, ezért irányul a nyomásgyakorlás ellenük.

Hidvéghi szerint az Európai Néppárton belül is vannak viták, nagy gyűjtőpártról van szó, amelyen belül vannak olyan politikusok is, akik megengedőbbek a bevándorlás kérdésében. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint Európában változik a közhangulat, egyre többen támogatják Orbán Viktor politikáját, a bevándorlásellenes politikát, amely az emberek véleményét, a józan európai többséget képviseli - emelte ki.

Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője szintén vasárnap azt mondta Debrecenben, hogy 

a Soros-hálózat már a magyar bíróságokra is betette a lábát.

Halász ezzel arra utalt, hogy "az egyik legismertebb migránsbarát Soros-szervezet", a Magyar Helsinki Bizottság rendszeresen úgynevezett migránspárti érzékenyítő tréningeket tart bíróknak, bírósági alkalmazottaknak a migránsokat érintő ügyekben. A frakciószóvivő szerint azon dolgoznak, még az igazságszolgáltatáson keresztül is, hogy még több migránst juttassanak be Európába, illetve megakadályozzák a kiutasításukat.

A "Soros-hálózat" tehát nem csak jogsegéllyel, hanem a bírók befolyásolásával is segíti a migránsokat abban, hogy Európába tartsanak - tette hozzá. Halász János szerint ez szembemegy a magyar emberek és a magyar kormány akaratával, és fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a nemzetbiztonságot is. Ezért a Fidesz közérdekű adatigényléssel fordul a bíróságokhoz a "Soros-hálózat" befolyása miatt - jelentette be a frakciószóvivő.

A jövő héten beterjesztik, és még a nyári szünet előtt dönt az Országgyűlés a "Stop Sorosról" és az alaptörvény-módosításról, hogy tovább szigorítsák a bevándorlás elleni fellépést, illetve megakadályozzák, hogy az illegális bevándorlást elősegítsék személyek, szervezetek - mondta Hidvéghi, aki azt is hozzátette: kiváncsian várja, hogy az ellenzéki pártok, képviselők hogyan szavaznak majd.