Erzsébet
1 °C
4 °C

Kikukázott traffipaxokkal mérnek a civil rendőrségi autókból

2018.05.28. 08:07

Már nincs hatályos hitelesítési engedély azokra a régi típusú traffipaxokra, amelyeket a rendőrség az elmúlt hetekben kezdett újra használni a közutakon cirkáló civil személyautóiban – írja a 24.hu

Mint arról az Index is beszámolt, a rendőrség már nem (csak) a fix helyen lévő és a mobil, „háromlábú” traffipaxszal szívatja az autósokat, hanem civilnek „álcázott" kocsikkal is. Azt viszont a rendőrség tagadta, hogy a civil autókkal szívatnák az autósokat, sőt, egy felvételt is közzétett arról, milyen szabálysértők ellen szoktak így fellépni.

A 24.hu most azt írja, hogy a civilnek álcázott rendőrautókban használt sebességmérőket valójában már évekkel ezelőtt leselejtezték, mert az országos Véda-hálózattól eltérően nem képesek online továbbítani a gyorshajtókról készült videofelvételeket.

A zárt adathálózatot azért fejlesztették ki, hogy biztonságos legyen az adatkezelés, és ne lehessen belenyúlni a rendszerbe.

Frissítés, a rendőrség: válasza: hitelesek a trafipaxok

A FámaLézer készülékeket a rendőrség soha nem selejtezte, használatukat a VÉDA-rendszer üzembe állításakor felfüggesztette, áll a rendőrség közleményében. Eszerint a FámaLézer eszközöket 2018. április 16-ai felszerelésüket megelőzően felújították és hitelesítették.

A említett zárt adathálózatot a válasz szerint kizárólag a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 21. §-a – a gépjármű üzembentartójának ún. objektív felelőssége – alapján indult eljárásokban kell biztosítani. A FámaLézer készülékeket viszont kizárólag a járművezető felelősségén alapuló eljárások lefolytatására alkalmazza a rendőrség.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?