Vilhelmina
11 °C
28 °C

Kikukázott traffipaxokkal mérnek a civil rendőrségi autókból

2018.05.28. 08:07

Már nincs hatályos hitelesítési engedély azokra a régi típusú traffipaxokra, amelyeket a rendőrség az elmúlt hetekben kezdett újra használni a közutakon cirkáló civil személyautóiban – írja a 24.hu

Mint arról az Index is beszámolt, a rendőrség már nem (csak) a fix helyen lévő és a mobil, „háromlábú” traffipaxszal szívatja az autósokat, hanem civilnek „álcázott" kocsikkal is. Azt viszont a rendőrség tagadta, hogy a civil autókkal szívatnák az autósokat, sőt, egy felvételt is közzétett arról, milyen szabálysértők ellen szoktak így fellépni.

A 24.hu most azt írja, hogy a civilnek álcázott rendőrautókban használt sebességmérőket valójában már évekkel ezelőtt leselejtezték, mert az országos Véda-hálózattól eltérően nem képesek online továbbítani a gyorshajtókról készült videofelvételeket.

A zárt adathálózatot azért fejlesztették ki, hogy biztonságos legyen az adatkezelés, és ne lehessen belenyúlni a rendszerbe.

Frissítés, a rendőrség: válasza: hitelesek a trafipaxok

A FámaLézer készülékeket a rendőrség soha nem selejtezte, használatukat a VÉDA-rendszer üzembe állításakor felfüggesztette, áll a rendőrség közleményében. Eszerint a FámaLézer eszközöket 2018. április 16-ai felszerelésüket megelőzően felújították és hitelesítették.

A említett zárt adathálózatot a válasz szerint kizárólag a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 21. §-a – a gépjármű üzembentartójának ún. objektív felelőssége – alapján indult eljárásokban kell biztosítani. A FámaLézer készülékeket viszont kizárólag a járművezető felelősségén alapuló eljárások lefolytatására alkalmazza a rendőrség.