Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Plagizáló vezető került a Fővárosi Törvényszék élére

2018.05.28. 11:28 Módosítva: 2018-05-28 11:34:42

Polgárné Vida Judit lett a Fővárosi Törvényszék  megbízott elnöke, ezt jelentette be Handó Tünde a bíróság összbírói értekezletén – értesült a hvg.hu. A kinevezés előzménye, hogy másodszor is eredménytelen lett a Fővárosi Törvényszék elnöki pályázata. Így Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke előtt megnyílt az út, hogy valakit megbízott egy évre az elnöki feladatokkal.

A lap úgy tudja, a választása sokkolóan hatott a fővárosi bírák körében. Polgárné volt az, aki öt éve, a HVG által feltárt plágiumügy miatt kényszerült lemondani  az FT elnökhelyettesi posztjáról. A bíróság Kisbíró című házi magazinjában Polgárné sajátjaként jegyezte mások írásait.

Mint korábban megírtuk, a Kisbíró című 60 oldalas színes magazin  drága kivitelezésű folyóirat , amely a szigorúan vett szakmai kérdések mellett a meginterjúvolt bírók magánéletével, hobbijaival is foglalkozik. Az egyik köszöntőben nagyjából szó szerint megtalálható Paulo Coelho brazil író Brida című regényének egy részlete. Egy másik cikkben a bíró A ficánkolás a lényeg! című cikkben a strandokkal kapcsolatos véleményét osztotta meg a kollégáival, de ez Jean Kittson ausztrál írónő írásaként már 2010 augusztusában megjelent a Reader's Digest magyar kiadásában.

Polgárné Vida Judit korábban a Fővárosi Törvényszék jogelődje, a Fővárosi Bíróság polgári kollégiumának helyettes vezetője és a 2011-ben megszűnt bírósági önigazgatási szerv, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja volt, majd a törvényszék megbízott elnökhelyettese, 2012 őszétől pedig hat évre kinevezett általános elnökhelyettes. L emondása után mostanáig az OBH-elnöki biztosként dolgozott, többek között a bíróságok arculatváltásán.

A helyi összbírói értekezlet kapcsán a törvényszék egy közleményt adott ki, de ebben csak arról írnak, hogy tavaly javult a hatékonyságuk, az időszerűségi mutatóik, valamint csökkent a hátralékuk. 

A közleményben kiemelték: a Fővárosi Törvényszék meghatározó a magyarországi igazságszolgáltatás rendszerében, tavaly az összes ügy 28,3 százaléka Budapesten összpontosult. Ez az arány egyes ügyszakokban, például az elsőfokú, gazdasági nemperes ügyek esetében a 40 százalékot is meghaladja, elsősorban a cégügyek miatt.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.