Tízmillióval tartozik Werbernek az LMP

2018.05.28. 10:44 Módosítva: 2018.05.28. 10:57

Több mint 10 millió forinttal tartozik az LMP Ron Werbernek, akinek a tanácsadói munkáját szándékosan elszabotálta a párt vezetése - legalábbis ez derül ki abból a két levélből, amelyet Werber ügyvédje küldött az LMP vezetésének, és amelyből egy másolat a Narancs birtokába került.

A levélből a lap szerint az is kiderül, hogy az izraeli tanácsadó a sorozatos szerződésszegések miatt hagyta ott a pártot egy hónappal a választások előtt, a ki nem fizetett munka miatt pedig bíróságra is hajlandó elmenni.

A Narancs szerint:

  • a Werber cégének nevében eljáró ügyvédi iroda először március 7-én írt levelet, amelyet csak Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter elnökségi tag kapott meg. 
  • A levél szerint a párt félévnyi tiszteletdíjjal, azaz 18 ezer euróval (5,7 millió forint) tartozik neki, és 16 ezer eurónyi olyan költséget sem fizettek ki, melyet a szerződésben vállaltak.
  • Mivel az LMP vezetése Werberék álláspontja szerint a szerződés több pontját is megszegte, felmondták a megállapodást.
  • Az ügyvéd egyúttal fizetési felszólítást is küldött a pártnak az elmaradt tiszteletdíj és a költségek megfizetéséről.
  • A párt azonban nem hogy nem fizetett, de még csak nem is reagált az ügyvédi iroda levelére - ez derül ki egy másik levélből, amit az ügyvédi iroda küldött a pártvezetésnek.
  • A második levél március 21-én kelt, és a teljes akkori országos elnökség megkapta: Szél Bernadett és Ungár Péter mellett a társelnöki címről lemondott és a választott tisztségektől két évre eltiltott Hadházy Ákos, a pártból verekedés miatt kizárt Sallai Róbert Benedek, Schmuck Erszébet frakcióvezető-helyettes, a valamint az országos nyilvánosság előtt keveset szereplő  Ábrahám Júlia, Ferenczi István, Komlósi Csaba és Szoboszlay György Csaba is a címzettek között volt. 

Az ügyvédi levél többször is hangsúlyozza, hogy Werber hajlandó a konstruktív együttműködésre a párttal illetve annak vezető testületeivel. A Narancs ugyanakkor úgy értesült, a második levélre sem érkezett válasz, sőt a párt az újabb fizetési határidőt sem tartotta, azaz máig nem fizette ki Ron Werbert.

A Narancs megkeresésére Szél Bernadett annyit mondott, hogy részletesen nem ismeri az ügy részleteit, mert nem ő tartotta a kapcsolatot Werberrel. Azt is elmondta, hogy rendezni fogják a vitás kérdéseket a tanácsadóval, és bízik abban, hogy sikerül minden kérdésre megoldást találni.

A lap megkereste Ron Werbert is, aki emailben feltett kérdéseinkre egyelőre nem reagált.

A levél szerint a párt vezetése rendszeresen megkerülte Werbert olyan ügyekben, melyek irányításával eredetileg őt bízták meg, ráadásul arra is utalnak, hogy a pártvezetés kifejezetten elszabotálta a közös munkát. Werber ügyvédje ugyanis azt állítja, hogy Szélék folyamatos késében voltak, minden döntést az utolsó pillanatra hagytak, ezzel „kulcsfontosságú kampányeseményeket téve középszerűvé, hatástalanná, sőt, néhány esetben kontraproduktívvá“.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.