Hajnalban Füzesabonyban grasszált egy medve

2018.05.29. 10:35 Módosítva: 2018.05.29. 13:15

Az elmúlt napokban több magyarországi településen tűntek fel medvék. Somoskőújfalun hat napja a sínek mellett ücsörgött egy példány. Pétervásárán szombat hajnalban a belvárosban sétálgatott egy.

Kedden hajnali 5 körül pedig Füzesabonyban rótta az utcákat egy példány. A Heol.hu egyik olvasója még azt is megörökítette, hogy két lábon áll egy kapunál, mintha csak a postás csöngetne be.

Az alábbi videón elég messziről látni ahogy az utcát járja:

Somoskőújfalu és Füzesabony között 80, Pétervására és Füzesabony között 50 km van, és bár ez egy medvének nem távolság, egyelőre nem tudni, hogy ugyanarról a példányról van-e szó. A Nógrád megyei medve figyelő nevű Facebook-oldal biztosra veszi, hogy több példány jött le a hegyekből. Pénteken például a Somoskőújfalu közeli Bárnában és Karancsberényben fotóztak friss medvelábnyomokat.

Eged István, Pétervására polgármestere, egyben a Fehér Kő Vadásztársaság elnöke a Heol.hu-nak azt mondta, hivatásos vadászt küldtek a nyomok felderítésére és megtették a szükséges hatósági bejelentéseket,

ám a medve ritka és védett faj lévén, a megfelelő tájékoztatáson kívül nem tehetnek többet a lakosság védelmében.

Ha kirándulás közben véletlenül medvelábnyomba botlana, akkor kérjük fotózza le és küldje el nekünk. Ha ne adj isten egy medvébe botlana, akkor kérjük ne fotózza le, se nekünk, se másnak. Próbáljon nyugodt maradni és hátrálni, és bízni benne, hogy a legalább annyira megijedt medve is így fog tenni.