Kirúgták Dúró Dórát a Jobbik-frakcióból, visszaadja a mandátumát

2018.05.29. 19:02 Módosítva: 2018.05.30. 09:06

A Jobbik parlamenti képviselőcsoportjának keddi ülésén úgy döntött a párt, hogy kizárják a parlamenti frakcióból Dúró Dórát, értesült a Jobbik-közeli Alfahír. A hírt Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője is megerősítette. A frakció titkos szavazással, 20 igennel, 4 nemmel, valamint 1-1 tartózkodással és érvénytelen szavazattal döntött Dúró kizárásáról. Dúró éjszaka a Facebook-oldalán reagált az ügyre, eszerint kész visszaadni a képviselői mandátumát.

"Nem a véleménykülönbség, hanem a kongresszus után történtek miatt döntöttek így" - mondta Mirkóczki Ádám szóvivő, aki szerint azzal, hogy Dúró csatlakozott a Toroczkai László által alapított "platformhoz", legitimálta azt, amit bomlasztásnak tartanak - tette hozzá.

A Jobbik szóvivője az MTI szerint közölte, hogy Toroczkai László tevékenysége számos etikai vétséget vet fel. Kérdésre válaszolva Mirkóczki Ádám azt mondta, a bizalmi válság 2016-ban kezdődött, amikor Dúró Dóra férjét, Novák Előd akkori országgyűlési képviselőt kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából.

A mostani lépést Gyöngyösi Márton frakcióvezető kezdeményezte. A szóvivő szerint jogilag a pártnak nincs lehetősége a mandátumot visszavenni, de a Jobbik képviselői esküt tettek arra, hogy ha az elnökség kétharmaddal úgy dönt, egy képviselő nem alkalmas a mandátumra, akkor azt visszaadja.

Szerdán tart ülést a Jobbik országos elnöksége. Dúró Dóra az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, a frakció később dönt arról, ki tölti majd be ezt a pozíciót.

A Jobbik tisztújító kongresszusán Sneider Tamást választották meg a párt elnökének, ekkor jelentette be Toroczkai László, hogy Mi Magunk néven platformot indít a párton belül, amihez egyetlen országgyűlési képviselő csatlakozott, Dúró Dóra személyében.

Dúró Dóra
Dúró Dóra
Fotó: Bődey János

Mirkóczki szerint bizalmi válság alakult ki Dúróval szemben, ezért döntöttek a kizárása mellett, de az elnökség hamarosan dönt a mandátumáról is. Ha az elnökség kétharmada úgy dönt, felszólíthatják a politikust a mandátuma visszaadására.

Toroczkai László a Facebookon reagált Dúró Dóra kirúgására. A poszt azt írja, „pártok jönnek, mennek, születnek és elmúlnak”, mától fogva nincs értelme a Jobbik egyben tartásáról beszélni. A poszt alatt illusztrációképpen a június 23-i eseményükre utaló „Zászlót bontunk” felirat látható.

Frissítés szerda reggel: Dúró Dóra éjszaka a Facebook-oldalán reagált a kizárása ügyére. Mint írta,

méltósággal tudomásul veszem, de megdöbbentett a bajtársaknak hitt frakciótársak konkrétumok nélküli, koncepciós döntése. ... Tudom, hogy sokan azt gondolják, hogy félek akár kilépni a politika világából, de ez nem így van: sok csalódás után az elmúlt hónapokban már többször közeli realitássá vált számomra, hogy mással foglalkozzak, és el is kezdtem például intenzíven angolt tanulni, felsőfokú nyelvvizsgára készülve, hogy készen álljak egy civil életre, három gyermek édesanyjaként is. Kész vagyok tehát visszaadni a mandátumomat.