A Kúrián is felmentették a kémper vádlottjait

D  YT20180529003
2018.05.29. 14:50 Módosítva: 2018.05.29. 15:24

A Kúria kedden elutasította a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványát a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében, így jogerős maradt a korábbi felmentő ítélet, adta hírül az MTI.

Az ügyészség a Gyurcsány-kormány idején történtek miatt 2011-ben kémkedés és más bűncselekmények miatt vádat emelt Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter, Galambos Lajos és Laborcz Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatói és egy magánszemély ellen. Tavaly ősszel a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felmentette a vádlottakat, ez ellen nyújtott be az ügyészség felülvizsgálati indítványt.

A tanácsvezető bíró csaknem egyórás, nyilvános indoklásban fejtette ki érveit az államtitok miatt zárt ajtók mögött zajló perben. Azt mondta, az NBH-nál idegen állampolgárok bevonásával folytatott poligráfos vizsgálatokkal kapcsolatban Galambos Lajos sok szabályt sértett, ám nem bizonyítható a kémkedéshez szükséges szándékosság.

Sajtóinformációk szerint orosz titkosszolgálati behatolás és adatszerzés történt a Gyurcsány-kormány idején. A vádlottak tagadták bűnösségüket.  Katrein Ferenc, az NBH volt műveleti igazgatója korábban az Indexnek adott interjúban azt mondta: 2007-ben Galambos Lajos lehetővé tette, hogy magukat bolgárnak mondó orosz titkosszolgák poligráfos vizsgálat alá vessenek aktív magyar titkosszolgálati középvezetőket az NBH-ban, azaz beengedte az orosz hírszerzőket a cég épületébe.

A Legfőbb Ügyészség közleményben reagált az ítéletre. Mint írták, tudomásul veszik a Kúria döntését, viszont

a közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében ugyanakkor célszerűnek tartaná az ország biztonságát nem érintő, minősített ügyiratok titkosságának a feloldását, és azok tartalmának nyilvánosság elé tárását. A Kúria határozatának írásba foglalását követően, az ügyészség haladéktalanul megteszi az erre vonatkozó kezdeményezését.

(Borítókép:  Galambos Lajos a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója elsőrendû (j) Szilvásy György a Gyurcsány-kormány titokminisztere másodrendű (j2) P. László egy biztonsági cég vezetője harmadrendű (b2) és Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója negyedrendű vádlott (b) az úgynevezett kémper tárgyalásán a Kúria tárgyalótermében 2018. május 29-én. - f otó: Illyés Tibor / MTI)  • Tippek
  • Hírek