Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

HVG: Lakókkal csatáznak a teraszos helyek a budai sétálóutcában

2018.05.30. 15:01 Módosítva: 2018-05-30 15:47:32

Július 1-ig kell meghosszabbítani a teraszengedélyeket a II. kerületi Lövőház utcában, de az önkormányzat az engedély kiadását a társasház hozzájárulását igazoló közgyűlési határozathoz vagy hozzájárulási nyilatkozathoz köti, így több helynek vált kétségessé a nyitás - számolt be a Hvg.hu

Az egyetlen értelmezhető budai korzón az egyik vendéglátóegység tulajdonosa nemrég értesült, hogy a teraszengedélyhez méretarányos műszaki rajzra és a társasház hozzájárulását igazoló közgyűlési határozatra lesz szükség, majd elutasították kérelmét, mert ezek hiányoztak. 

A Hvg-nek azt nyilatkozta egy másik tulaj, hogy aggódnak, megkapják-e az engedélyt, mert szerinte a lakók nagyon ellenségesek velük. "Semmi jóra nem számítok akkor, ha tényleg ők dönthetnek arról, kipakolhatjuk-e az utcára a székeket és az asztalokat” - mondta. 

Esetük a Király utcaiakéra hasonlít, csak budai kivitelben, és a teraszokat 11-kor zárják. A Hvg megemlíti, hogy a szokásosnál nagyobb zajterhelésnek vannak kitéve az itteniek, a szomszédos Millenáris Park erősen hangosított, tömegeket vonzó rendezvényei miatt.

Az önkormányzat szerint félreértés 

Az önkormányzat sajtóreferense, Balaton Balázs azt mondta a Hvg-nek, hogy félreértésről lehet szó. A tulajdonosok viszont az onnan kapott papírokkal tudják igazolni, mit kértek tőlük. A cikk megjelenése utána a II. kerületi önkormányzat az alábbi közleményt adta ki:

"Dankó Virág alpolgármester szerint a félreértés abból származhat, hogy bár a társasházi közös tulajdonú területek használatához valóban szükség van a lakók elfogadó határozatához, a vállalkozónak akkor is be kell szereznie egy "nullás" igazolást a társasháztól, ha csak önkormányzati területet használ. Az alpolgármester szerint minden vendéglátóipari helyiség teraszengedélyét el kell utasítaniuk, ha a kérvényező nem hoz igazolást a vállalkozásnak otthont adó társasháztól arról, hogy csak önkormányzati területet használ. Dankó Virág kitért arra is, hogy a decemberben elfogadott településképi rendeletnek is meg kell felelni, mert addig nem kérvényezhető a közterülethasználati engedély. A rendelettel az alpolgármester szerint egyszerűsíteni szerettek volna a folyamatokon, a változásokat azonban főleg a régóta ugyanazzal a funkcióval működő helyiségek tulajdonosai nem követik megfelelően, és azt is nehezményezik, hogy már meglévő bútoraikat a tepelülésképi megfelelés miatt esetleg cseréni kell."