HVG: Lakókkal csatáznak a teraszos helyek a budai sétálóutcában

2018.05.30. 15:01 Módosítva: 2018.05.30. 15:47

Július 1-ig kell meghosszabbítani a teraszengedélyeket a II. kerületi Lövőház utcában, de az önkormányzat az engedély kiadását a társasház hozzájárulását igazoló közgyűlési határozathoz vagy hozzájárulási nyilatkozathoz köti, így több helynek vált kétségessé a nyitás - számolt be a Hvg.hu

Az egyetlen értelmezhető budai korzón az egyik vendéglátóegység tulajdonosa nemrég értesült, hogy a teraszengedélyhez méretarányos műszaki rajzra és a társasház hozzájárulását igazoló közgyűlési határozatra lesz szükség, majd elutasították kérelmét, mert ezek hiányoztak. 

A Hvg-nek azt nyilatkozta egy másik tulaj, hogy aggódnak, megkapják-e az engedélyt, mert szerinte a lakók nagyon ellenségesek velük. "Semmi jóra nem számítok akkor, ha tényleg ők dönthetnek arról, kipakolhatjuk-e az utcára a székeket és az asztalokat” - mondta. 

Esetük a Király utcaiakéra hasonlít, csak budai kivitelben, és a teraszokat 11-kor zárják. A Hvg megemlíti, hogy a szokásosnál nagyobb zajterhelésnek vannak kitéve az itteniek, a szomszédos Millenáris Park erősen hangosított, tömegeket vonzó rendezvényei miatt.

Az önkormányzat szerint félreértés 

Az önkormányzat sajtóreferense, Balaton Balázs azt mondta a Hvg-nek, hogy félreértésről lehet szó. A tulajdonosok viszont az onnan kapott papírokkal tudják igazolni, mit kértek tőlük. A cikk megjelenése utána a II. kerületi önkormányzat az alábbi közleményt adta ki:

"Dankó Virág alpolgármester szerint a félreértés abból származhat, hogy bár a társasházi közös tulajdonú területek használatához valóban szükség van a lakók elfogadó határozatához, a vállalkozónak akkor is be kell szereznie egy "nullás" igazolást a társasháztól, ha csak önkormányzati területet használ. Az alpolgármester szerint minden vendéglátóipari helyiség teraszengedélyét el kell utasítaniuk, ha a kérvényező nem hoz igazolást a vállalkozásnak otthont adó társasháztól arról, hogy csak önkormányzati területet használ. Dankó Virág kitért arra is, hogy a decemberben elfogadott településképi rendeletnek is meg kell felelni, mert addig nem kérvényezhető a közterülethasználati engedély. A rendelettel az alpolgármester szerint egyszerűsíteni szerettek volna a folyamatokon, a változásokat azonban főleg a régóta ugyanazzal a funkcióval működő helyiségek tulajdonosai nem követik megfelelően, és azt is nehezményezik, hogy már meglévő bútoraikat a tepelülésképi megfelelés miatt esetleg cseréni kell."