Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Botka: Az ellenzék vezetői önzésből, árulásból, butaságból segítették Orbánt

2018.05.31. 15:35
18 év után semmilyen tisztséget nem vállal az MSZP-ben Botka László, a megyei elnökségért sem indul. A volt miniszterelnök-jelölt szerint egypártrendszert épített, és "ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből".

Várható volt, hogy Botka Lászlónak lesújtó véleménye van az ellenzék szerepléséről, és előbb-utóbb egy "ugye, megmondtam"-típusú interjúban ennek hangot is ad.

Hiszen az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje, aki októbernek dobta be a törülközőt, tavaly a teljes ellenzéki összefogás javasolta (mínusz Jobbik és Gyurcsány), amit a pártvezetők ilyen-olyan okok miatt elutasítottak. Majd Botka lelépett a színről, jöttek a külön listák, koordinációs tárgyalások, visszalépések és visszanemlépések, majd Orbán újabb kétharmada.

Botka a Szeged.hu-nak adott most interjút, ez a szegedi önkormányzat saját oldala, és itt a szegedi fejlesztések és eredmények felsorolása után megfogalmazott jó pár erős országos politikai üzenetet is az MSZP-s politikus.

Az interjúban Botka hevesen bírálta az ellenzéki vezetőket, beleértve saját pártját, az MSZP-t is.

Botka felelevenítette, hogy már tavaly januárban azt javasolta, hogy csak egységesen, közös indulással lehet a Fideszt legyőzni.

Akkor az ellenzéki pártok vezetői önzésből, árulásból, butaságból elutasították. Nekik nem a választóik érdeke, hanem a saját túlélésük volt a fontos.

Erősebb kijelentések az interjúból:

  • "Megértem az óriási dühöt, amit az emberek az ellenzéki pártokkal szemben éreznek. A parlamentben ülő pártok többszörösen leszerepeltek. Legutoljára azzal, hogy nem tudták még az újabb kétharmadot se megakadályozni."
  • "A választások előtt már minden ellenzéki vezető látta, hogy a választást nem lehet megnyerni, de a kétharmadot még meg lehet akadályozni. Ők mégse ezt tették. Ezért a felelősségük óriási, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig!"
  • "Orbán lényegében egypártrendszert épített, és ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből."
  • "Amíg nem értik meg Budapesten, hogy miért nyert a Fidesz zsinórban harmadszor, semmi se fog változni. Amíg nem értik meg, hogy nem a választókat kell szidni a vereség után, hanem meg kell őket érteni, és legfőképp dolgozni kellene értük, minden marad a régiben. Nem elég azt mondani, hogy holnaptól nem Orbán Viktor a miniszterelnök, mert ettől még nem fog veszíteni."

Botka a maga számára is levonta a következtetést, és tizennyolc év után nem vállal semmilyen tisztséget az MSZP-ben. A megyei elnöki tisztséget sem. A megyei elnök ezentúl Szabó Sándor országgyűlési képviselő lesz, aki egykori kabinetfőnöke volt. A szegedi polgármester pedig ezentúl a helyi ügyekre koncentrál.

Botka szerint helyi ügyeket kell megoldani "közösen, bal- és jobboldaliaknak együtt". Botka éppen ezen dolgozik Hódmezővásárhely polgármesterével, Márki-Zay Péterrel, "mert sokkal több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt". A szegedi polgármester azt is elárulta, hogy

Márki-Zayy Péterrel a jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni a közöttünk lévő szövetséget, mert csak ezen az alapon lehet lépésről lépésre újraszervezni a demokratikus Magyarországot.

Vagyis ha jól értelmezzük a mondatot, ne lepődjünk meg, ha ezentúl egy Botka-Márki-Zay tandemmel találkozunk az országos politikában is akár.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.