Bonifác
10 °C
16 °C

Botka: Az ellenzék vezetői önzésből, árulásból, butaságból segítették Orbánt

2018.05.31. 15:35
18 év után semmilyen tisztséget nem vállal az MSZP-ben Botka László, a megyei elnökségért sem indul. A volt miniszterelnök-jelölt szerint egypártrendszert épített, és "ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből".

Várható volt, hogy Botka Lászlónak lesújtó véleménye van az ellenzék szerepléséről, és előbb-utóbb egy "ugye, megmondtam"-típusú interjúban ennek hangot is ad.

Hiszen az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje, aki októbernek dobta be a törülközőt, tavaly a teljes ellenzéki összefogás javasolta (mínusz Jobbik és Gyurcsány), amit a pártvezetők ilyen-olyan okok miatt elutasítottak. Majd Botka lelépett a színről, jöttek a külön listák, koordinációs tárgyalások, visszalépések és visszanemlépések, majd Orbán újabb kétharmada.

Botka a Szeged.hu-nak adott most interjút, ez a szegedi önkormányzat saját oldala, és itt a szegedi fejlesztések és eredmények felsorolása után megfogalmazott jó pár erős országos politikai üzenetet is az MSZP-s politikus.

Az interjúban Botka hevesen bírálta az ellenzéki vezetőket, beleértve saját pártját, az MSZP-t is.

Botka felelevenítette, hogy már tavaly januárban azt javasolta, hogy csak egységesen, közös indulással lehet a Fideszt legyőzni.

Akkor az ellenzéki pártok vezetői önzésből, árulásból, butaságból elutasították. Nekik nem a választóik érdeke, hanem a saját túlélésük volt a fontos.

Erősebb kijelentések az interjúból:

  • "Megértem az óriási dühöt, amit az emberek az ellenzéki pártokkal szemben éreznek. A parlamentben ülő pártok többszörösen leszerepeltek. Legutoljára azzal, hogy nem tudták még az újabb kétharmadot se megakadályozni."
  • "A választások előtt már minden ellenzéki vezető látta, hogy a választást nem lehet megnyerni, de a kétharmadot még meg lehet akadályozni. Ők mégse ezt tették. Ezért a felelősségük óriási, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig!"
  • "Orbán lényegében egypártrendszert épített, és ehhez aktívan hozzájárultak az ellenzék vezetői, ki ostobaságból, ki érdekből."
  • "Amíg nem értik meg Budapesten, hogy miért nyert a Fidesz zsinórban harmadszor, semmi se fog változni. Amíg nem értik meg, hogy nem a választókat kell szidni a vereség után, hanem meg kell őket érteni, és legfőképp dolgozni kellene értük, minden marad a régiben. Nem elég azt mondani, hogy holnaptól nem Orbán Viktor a miniszterelnök, mert ettől még nem fog veszíteni."

Botka a maga számára is levonta a következtetést, és tizennyolc év után nem vállal semmilyen tisztséget az MSZP-ben. A megyei elnöki tisztséget sem. A megyei elnök ezentúl Szabó Sándor országgyűlési képviselő lesz, aki egykori kabinetfőnöke volt. A szegedi polgármester pedig ezentúl a helyi ügyekre koncentrál.

Botka szerint helyi ügyeket kell megoldani "közösen, bal- és jobboldaliaknak együtt". Botka éppen ezen dolgozik Hódmezővásárhely polgármesterével, Márki-Zay Péterrel, "mert sokkal több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt". A szegedi polgármester azt is elárulta, hogy

Márki-Zayy Péterrel a jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni a közöttünk lévő szövetséget, mert csak ezen az alapon lehet lépésről lépésre újraszervezni a demokratikus Magyarországot.

Vagyis ha jól értelmezzük a mondatot, ne lepődjünk meg, ha ezentúl egy Botka-Márki-Zay tandemmel találkozunk az országos politikában is akár.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.