Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korrupt röszkei pénzügyőrök buktak le

2018.05.31. 10:33 Módosítva: 2018-05-31 11:17:01

Elrendelték annak a tizenhárom gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását június 30-ig, akiket bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt vettek őrizetbe - közölte a Szegedi Járásbíróság.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben május 29-én és 30-án a Terrorelhárítási Központ és több megyei rendőrség munkatársaival összehangolt razziát hajtott végre, több helyszínen tartottak házkutatást is. Korrupciós előnyből jelentős összegű készpénzt foglaltak le. 

32 pénzügyőrt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük 1 személy vezető beosztású. Az ügyészség 26 őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta a Szegedi Járásbíróságon, eddig 13-nál rendelték ezt el. 

A beosztottaknál két évtől nyolc évig, míg a vezető beosztású pénzügyőrnél öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a bűncselekmény, amivel gyanúsítják őket.

A Központi Nyomozó Főügyészség azért kérte az előzetesbe helyezésüket, mert szerintük megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy "a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság Határrendészeti Főosztályának vám- és pénzügyőri munkatársaiként, hivatalos személyként eljárva, működésükkel kapcsolatban a Magyarország területéről kilépő ismeretlen polgároktól Röszke Autópálya határátkelőhelyen lévő kiutas ÁFA szolgálati helyen több alkalommal pénzt vettek át".

A gyanúsítottak rendszeresen, hosszabb időn keresztül, egymás tevékenységéről tudva, szervezetten, beosztásukat felhasználva követték el a bűncselekményt. 

A bíróság szerint a bűncselekmény tárgyi súlya és magas büntetési tétele miatt megalapozottan kell tartani attól, hogy megszöknének vagy elrejtőznének a hatóságok elől. Ráadásul esetükben tartanak attól is, hogy az eddig fel nem derített bizonyítékokat megpróbálnák megsemmisíteni, vagy a tanúk befolyásolásával próbálnák megnehezíteni, meghiúsítani az eljárást. 

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.