Erzsébet
1 °C
4 °C

Megbüntették a Debreceni Egyetemet, amiért melegeket diszkrimináltak

2018.05.31. 13:55

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) 100 ezer forintra büntette a Debreceni Egyetemet, amiért kitiltottak az intézményből egy LMBTQI témájú kerekasztal-beszélgetést.

Az Itt vagyunk! c. országos kampány 2015-2016-ban vidéki városokban mutatták helyi csoportokkal LMBTQI-emberek helyzetét, és tartottak kerekasztal-beszélgetéseket. 2016 áprilisában a Debreceni Egyetem lett volna a helyszín, azonban az egyetem vezetése a témáról értesülve kitiltotta a beszélgetést nem csak az egyetem épületéből, hanem a kampuszról is. Végül a Nagyerdei Víztoronyban lett volna az esemény, de ezt is lemondták az egyetem vezetésének hozzáállása miatt.

Az Egyetem a teremfoglalás mikéntjére fogtak a kitiltást, de arra semmi magyarázatot nem adtak, hogy miért nem adtak lehetőséget a korrigálásra. Egymásnak ellentmondó nyilatkoztatokat tett a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e az egyetem jóváhagyása minden Víztoronyban tartott rendezvényhez. A szervezet az EBH-hoz fordult,

az eljárás során pedig megállapították, hogy szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést hajtott végre a Debreceni Egyetem

és a jövőben tartozkodnia kell hasonló jogsértésektől, illetve az ítéletet is nyilvánosságra kell hozniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?