Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz népszavazás a vagyonnyilatkozatok hatósági vizsgálatáról

2018.05.31. 15:01

Nem gyűlt össze a népszavazás kiírásához szükséges százezer aláírás sem a külföldről támogatott szervezetek átláthatósága, sem a vagyonnyilatkozatok helytállósága ügyében kezdeményezett népszavazáshoz - írja a Nemzeti Választási Bizottságra hivatkozva az MTI.

Schádi Tamás István magánszemély kezdeményezése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?"

Az aláírásokat március 10-éig lehetett volna gyűjteni, az országgyűlési választás miatt azonban a gyűjtést fel kellett függeszteni, az íveket a szervező február 6-án adta le a Nemzeti Választási Irodának. A szervező jelezte az NVI-nek, hogy a moratórium letelte után nem folytatja az aláírások gyűjtését, így az NVI ellenőrizte a benyújtott íveket, amelyeken mindössze 18 aláírás szerepelt. Az NVB ezek alapján csütörtökön megállapította, hogy a népszavazás ügyében az összegyűjtött érvényes aláírások száma százezer alatt maradt.

Az aláírásgyűjtési moratórium érintette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról kezdeményezett népszavazást is. Kádár Barnabás - aki akkor a Momentum elnökségi tagja volt - magánszemélyként nyújtotta be a kérdést hitelesítésre, az aláírásgyűjtésre március 20-ig lett volna lehetőség. A kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?".

A szervező február 28-án adta le az NVI-nél az összegyűjtött íveket, majd jelezte, a moratórium letelte után nem folytatja a gyűjtést. Az NVI megállapította, hogy a kitöltött valamivel több mint kétezer íven legfeljebb 30.378 aláírás gyűlhetett össze, a kérdéshez gyűjtött aláírások száma százezer alatt maradt.