Natália
1 °C
7 °C

Pikkelyei buktatták le a Facebookon az óriáspontyot

2018.06.01. 10:47 Módosítva: 2018-06-01 10:56:33

A Facebookon figyelt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) arra a posztra, ami szerint egy kapitális tőpontyot illegálisan telepíthettek át egy Pest megyei horgásztóba - számolt be a Nébih a honlapján. A feketepiacon 1 millió forint eszmei értékű pontyóriást többek között sajátos pikkelyrajzolat-rendellenessége segített azonosítani. 

A Facebbokon megjelent írások és fényképek szerint egy Heves megyei természetes vízből 2016 októberében kifogott, majd a vízbe visszaengedett 28 kg-os pontyot április 8-án egy Pest megyei horgásztóból megint kifogták, már 31,9 kg súlyban. A kapitális egyedet a farok alatti úszó felett található, sajátos pikkelyrajzolat-rendellenesség alapján tudta beazonosítani a Nébih ÁHSZ:

Az ÁHSZ szakértő bevonásával tovább vizsgálta az azonosságot. "A szakértő 4 kulcsbélyeg – a testmagasság/testhossz index, és az oldalvonalon található pikkelyszám – alapján teljes bizonyossággal kizárta annak lehetőségét, hogy a különböző vizeken eltérő időpontban készített fotók két különböző példányt mutatnának be" - írja a Nébih-közlemény. A tőponty halgazdálkodási értékét 31 900 forintban, míg feketepiaci értékét 800 000 forint körül állapították meg.

Az érintett Pest megyei bányatónál helyszíni ellenőrzést tartottak, ezen több szabálytalanságra is fény derült, a halgazdálkodó többszörös szabálysértőnek számít, tetemes bírságra számíthat.

A Nébih kéri, ha valaki horgászattal, halászattal, halgazdálkodással kapcsolatos szabálytalanságot tapasztal, jelezze a hivatal Zöldszámán (06-80-263-244) vagy az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?