Jön a felhőszakadás, riasztást adtak ki a Dunántúlra

2018.06.01. 13:04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint csütörtökön volt az év eddigi legmelegebb napja, Edelényben 33,5 fok volt. Május utolsó napján 30 fok körül alakult a napi csúcshőmérséklet országos átlaga,

ami nagyjából 7 fokkal magasabb, mint az ilyenkor átlagos érték. Ez július végén, augusztus elején lenne szokásos a nyári kánikulai időszakban.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is hasonló időnk lesz. Szombaton a felhők mögül több órára kibújik a nap, de többfelé lehet zápor, zivatar is, 27-32 fok valószínű. Vasárnap már több helyen lehet zivatar, néhol felhőszakadás is előfordulhat, és a hőmérséklet is csökken pár fokkal (24-30). Hétfőn újra sok lesz a napsütés, záporra, zivatarra főként keleten kell majd számítani (25-31 fok).

Riasztás és figyelmeztetés az eső miatt

Közben másodfokú riasztást adott ki két nyugati megye járásaira felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint

  • Vas és Zala megyében az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
  • Szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú a figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében.
  • Emellett Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Zala megyére a heves zivatarok veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: pénteken elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén és az ország északkeleti felén/harmadán valószínű elszórtan zivatar. Szombaton még több helyen várható dörgés, villámlás.

A zivatarokat erős vagy viharos széllökés, nagy mennyiségű csapadék, jégeső kísérheti. Egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Főként szombaton nagyobb méretű jéggel és károkozó szélrohammal kísért zivatarok is lehetnek - tették hozzá.