Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön a felhőszakadás, riasztást adtak ki a Dunántúlra

2018.06.01. 13:04

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint csütörtökön volt az év eddigi legmelegebb napja, Edelényben 33,5 fok volt. Május utolsó napján 30 fok körül alakult a napi csúcshőmérséklet országos átlaga,

ami nagyjából 7 fokkal magasabb, mint az ilyenkor átlagos érték. Ez július végén, augusztus elején lenne szokásos a nyári kánikulai időszakban.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is hasonló időnk lesz. Szombaton a felhők mögül több órára kibújik a nap, de többfelé lehet zápor, zivatar is, 27-32 fok valószínű. Vasárnap már több helyen lehet zivatar, néhol felhőszakadás is előfordulhat, és a hőmérséklet is csökken pár fokkal (24-30). Hétfőn újra sok lesz a napsütés, záporra, zivatarra főként keleten kell majd számítani (25-31 fok).

Riasztás és figyelmeztetés az eső miatt

Közben másodfokú riasztást adott ki két nyugati megye járásaira felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint

  • Vas és Zala megyében az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
  • Szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú a figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében.
  • Emellett Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Zala megyére a heves zivatarok veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: pénteken elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén és az ország északkeleti felén/harmadán valószínű elszórtan zivatar. Szombaton még több helyen várható dörgés, villámlás.

A zivatarokat erős vagy viharos széllökés, nagy mennyiségű csapadék, jégeső kísérheti. Egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Főként szombaton nagyobb méretű jéggel és károkozó szélrohammal kísért zivatarok is lehetnek - tették hozzá.