Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevesebb cigi, több olcsó tömény a romatelepeken

2018.06.01. 09:56

A romák egészségügyi helyzetéről szólt két előadás is egy minapi MTA-konferencián, a 444 számolt be róluk. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy hozott-e javulást az Európai Uniótól érkezett rengeteg pénz, a programok tucatjai 2004 óta. Az eredmények szerint

  • a telepeken élő romák kevesebbet dohányoznak, de több alkoholt isznak, főleg olcsó töményet
  • mindenki más egyre könnyebben jut hozzá szakorvosi ellátáshoz, ők nem,
  • nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, és általában javultak a táplálkozási szokások a telepeken, mégis a roma gyerekek egyre túlsúlyosabbak.
  • depressziósabbak, mint a nem romák, de ha az adatokat korrigálják a szegénységgel, már ugyanolyan számokat kapunk a két népességben
  • az elmúlt évtizedben a magyarok átlagosan egyre képzettebbek lettek, kivéve a romák, az ő iskolázottságuk nem változott 2004 és 2015 között.
  • önképük szerint egészségesebbek, mint egy évtizede

Érdekesség, hogy a kutatók szerint nem bizonyítható ugyan, de minden valószínűség szerint a kormányzati intézkedések hatására történtek a változások, legalábbis az időbeli egybeesés erre mutat. Mégpedig a csipszadó, a cigarettához jutás és cigarettázás szigorítása/drágítása, valamint a pálinkafőzés szabályainak enyhítése hozhatott ilyen tendenciákat.

A Debreceni Egyetem kutatói a 2004 és 2015 közötti időszakot vizsgálták. Mindkét időpontban végeztek egy kérdőíves felmérést több véletlenszerűen kiválasztott szegénytelepen (2015-ben egyébként 52 ezren éltek ilyen körülmények között), amelyet nagyrészt romák laknak. Aztán ezeket összehasonlították az általános magyar egészségfelmérésekkel.

Ami még kiderült: a magyarországi romák korfája nagyon eltér a többi magyar korfájától: a magyar népesség alapvetően öregszik, egyre kevesebb a fiatal, de a romáknál ez épp, hogy a fordítottja, sok a gyerek, de egyre kevesebb az idős. Utóbbi nem csak azt jelenti, hogy sok a fiatal, hanem azt is, hogy sok roma nem éri meg az öregkort. “A romák között alig van 65 év fölötti ember” - mondta Sándor János, a kutatás egyik készítője, a Debreceni Egyetem docense.

Ez összefüggésben lehet az oktatási lemaradásukkal is: az a magyar, akinek 30 éves korára legalább középfokú végzettsége van, várhatóan 9 évvel fog tovább élni, mint az, aki csak alacsonyabb iskolát végzett, állítják a kutatók.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.