Natália
1 °C
7 °C

Plusz 400 ezer szavazót mért a Fidesznek a Nézőpont

2018.06.02. 10:16

A kormányalakítást követően tovább erősödött a Fidesz-KDNP támogatottsága – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített felméréséből.

A kormánypártok az előző hónapban 52 százaléknyi szavazatot gyűjtöttek volna be, jelenleg pedig 54 százalékos eredményre számíthatnának a mérés szerint. Ez azt jelenti, hogy a választásokon megszerzett 2 600 000 fős tábort közel 400 ezer fővel tudták bővíteni két hónap leforgása alatt a kormánypártok.

  • A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 42 százalék szimpatizál a kormánypártokkal.
  • Ez az arány a Jobbik esetében 11,
  • az MSZP-nél pedig 6 százalék.
  • A DK és az LMP tábora 3-3 százalékos.
  • A Momentum Mozgalom 2 százalékon,
  • a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll.

A teljes népességen belül a Fidesz KDNP több, mint egymillióval több szimpatizánssal rendelkezik, mint a teljes ellenzék együttvéve - jegyezte meg a kormányhoz közel álló Nézőpont.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 54 százalék szavazna, tehát jóval többen, mint amennyire az ellenzéki pártokra összesen.

A Jobbikot 19 százalék választaná, tehát nem tudtak erősödni a választások után sem.

Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 9 százalék szavazna - ez azt jelentené, hogy a szocialisták a kutatócég szerint nem jutnak be a parlamentbe (ha ismét pártszövetségben indulnának).

Az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5 százalék szavazna. A Momentum szavazataránya 4 százalékos, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?