Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Plusz 400 ezer szavazót mért a Fidesznek a Nézőpont

2018.06.02. 10:16

A kormányalakítást követően tovább erősödött a Fidesz-KDNP támogatottsága – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített felméréséből.

A kormánypártok az előző hónapban 52 százaléknyi szavazatot gyűjtöttek volna be, jelenleg pedig 54 százalékos eredményre számíthatnának a mérés szerint. Ez azt jelenti, hogy a választásokon megszerzett 2 600 000 fős tábort közel 400 ezer fővel tudták bővíteni két hónap leforgása alatt a kormánypártok.

  • A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 42 százalék szimpatizál a kormánypártokkal.
  • Ez az arány a Jobbik esetében 11,
  • az MSZP-nél pedig 6 százalék.
  • A DK és az LMP tábora 3-3 százalékos.
  • A Momentum Mozgalom 2 százalékon,
  • a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll.

A teljes népességen belül a Fidesz KDNP több, mint egymillióval több szimpatizánssal rendelkezik, mint a teljes ellenzék együttvéve - jegyezte meg a kormányhoz közel álló Nézőpont.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 54 százalék szavazna, tehát jóval többen, mint amennyire az ellenzéki pártokra összesen.

A Jobbikot 19 százalék választaná, tehát nem tudtak erősödni a választások után sem.

Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 9 százalék szavazna - ez azt jelentené, hogy a szocialisták a kutatócég szerint nem jutnak be a parlamentbe (ha ismét pártszövetségben indulnának).

Az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5 százalék szavazna. A Momentum szavazataránya 4 százalékos, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.