Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási piros szívvel kérik, hogy ne szavazzák meg a Stop Sorost

DMOHA20180602018
2018.06.04. 12:57 Módosítva: 2018-06-04 14:55:41

Szolidaritási akciót tartottak civil szervezetek a Stop Soros törvénycsomag ellen hétfőn a Parlament előtt, a Kossuth téren, írja az MTI. A felszólalók szerint a jogvédők nem bűnözők, és a törvénycsomag alapvető jogokat sért.

Az Amnesty International (AI) akcióján mintegy ötven aktivista vett részt. A téren felállítottak egy tíz méter magas, civil feliratú, szív alakú piros léggömböt, hogy emlékeztessék a képviselőket arra,

hogy tisztességes emberek ezrei éppen azért dolgoznak, hogy Magyarország mindenki számára jobb és élhetőbb hely legyen.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke kiemelte, nem a civileknek kell változtatniuk álláspontjukon, hanem a kormányerőnek. Arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot. Iván Júlia, az AI Magyarország igazgatója közölte: eddig több tízezren fejezték ki szolidaritásukat a magyar civil társadalmat érő támadások miatt.

A képviselők kedden folytatják le az egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról szóló törvényjavaslat, azaz a Stop Soros vitáját.

Iván Júlia péntek este, az ATV-ben azt mondta, hogy szeptember végén távozik az AI igazgatói posztjáról. Állítása szerint a döntésének nincs köze a Stop Soroshoz, szeptember 30-ig szól a szerződése, Jeney Orsolyát helyettesíti, amíg ő szülési szabadságon van. Ugyanakkor azt is mondta, hogy feltöltődésre van szüksége, 12 évnyi emberi jogi munka után úgy érzi, hogy elfáradt.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)