Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Óriási piros szívvel kérik, hogy ne szavazzák meg a Stop Sorost

DMOHA20180602018
2018.06.04. 12:57 Módosítva: 2018.06.04. 14:55

Szolidaritási akciót tartottak civil szervezetek a Stop Soros törvénycsomag ellen hétfőn a Parlament előtt, a Kossuth téren, írja az MTI. A felszólalók szerint a jogvédők nem bűnözők, és a törvénycsomag alapvető jogokat sért.

Az Amnesty International (AI) akcióján mintegy ötven aktivista vett részt. A téren felállítottak egy tíz méter magas, civil feliratú, szív alakú piros léggömböt, hogy emlékeztessék a képviselőket arra,

hogy tisztességes emberek ezrei éppen azért dolgoznak, hogy Magyarország mindenki számára jobb és élhetőbb hely legyen.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke kiemelte, nem a civileknek kell változtatniuk álláspontjukon, hanem a kormányerőnek. Arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot. Iván Júlia, az AI Magyarország igazgatója közölte: eddig több tízezren fejezték ki szolidaritásukat a magyar civil társadalmat érő támadások miatt.

A képviselők kedden folytatják le az egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról szóló törvényjavaslat, azaz a Stop Soros vitáját.

Iván Júlia péntek este, az ATV-ben azt mondta, hogy szeptember végén távozik az AI igazgatói posztjáról. Állítása szerint a döntésének nincs köze a Stop Soroshoz, szeptember 30-ig szól a szerződése, Jeney Orsolyát helyettesíti, amíg ő szülési szabadságon van. Ugyanakkor azt is mondta, hogy feltöltődésre van szüksége, 12 évnyi emberi jogi munka után úgy érzi, hogy elfáradt.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)