Kizárnák a Fideszt a Néppártból, megfenyegették őket

000 NV7QE
2018.06.04. 13:43

Úgy tűnik, hiába egyeztetett személyesen Orbán Viktor Sybrand van Haersma Bumával, a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) elnökével Szófiában május közepén, az Európai Néppárt csúcstalálkozóján. A CDA a hétvégén elfogadott egy indítványt, ami szerint a Fideszt ki kell zárni a néppártból. A Politico szerint a CDA azt kérte a néppártból, hogy húzzák meg azt a vörös vonalat, amit ha valaki átlép, akkor felfüggesztik a tagságát.

A CDA határozatára a Fidesz közleményben reagált, eszerint a CDA hazugságokat állít Magyarországról, a Fideszről és az alkotmánymódosításról. Mint írják,

a Fidesz visszautasítja a CDA hazugságait és felszólítjuk a holland párt vezetését, hogy kérjen bocsánatot. Amíg ez nem történik meg, felfüggesztünk minden kapcsolatot a CDA-val és megvonjuk támogatásunkat a párt jelöltjeitől.

Mint ismert, nem a CDA az egyetlen, ami a Fidesz kizárását szeretné az európai pártcsaládból. Legutóbb múlt csütörtökön volt erről szó, akkor az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnöke, Josef Weidenholzer szólította fel erre az Európai Néppártot.

Két nappal korábban a német Tagesspiegel azt írta, hogy  a német konzervatívok két feltételt adtak Orbán Viktornak: írják alá a CEU-val az államközi szerződést, várják meg a Stop Soros törvénycsomaggal a Velencei Bizottság állásfoglalását. A magyar külügyminiszter szerint azonban nem kaptak ilyen ultimátumot.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Orbán Viktor az Európai Parlamentben 2017 áprlisában - fotó:  Emmanuel Dunand / AFP)  • Hírek
  • Hírek