Natália
1 °C
7 °C

Kizárnák a Fideszt a Néppártból, megfenyegették őket

000 NV7QE
2018.06.04. 13:43

Úgy tűnik, hiába egyeztetett személyesen Orbán Viktor Sybrand van Haersma Bumával, a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) elnökével Szófiában május közepén, az Európai Néppárt csúcstalálkozóján. A CDA a hétvégén elfogadott egy indítványt, ami szerint a Fideszt ki kell zárni a néppártból. A Politico szerint a CDA azt kérte a néppártból, hogy húzzák meg azt a vörös vonalat, amit ha valaki átlép, akkor felfüggesztik a tagságát.

A CDA határozatára a Fidesz közleményben reagált, eszerint a CDA hazugságokat állít Magyarországról, a Fideszről és az alkotmánymódosításról. Mint írják,

a Fidesz visszautasítja a CDA hazugságait és felszólítjuk a holland párt vezetését, hogy kérjen bocsánatot. Amíg ez nem történik meg, felfüggesztünk minden kapcsolatot a CDA-val és megvonjuk támogatásunkat a párt jelöltjeitől.

Mint ismert, nem a CDA az egyetlen, ami a Fidesz kizárását szeretné az európai pártcsaládból. Legutóbb múlt csütörtökön volt erről szó, akkor az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnöke, Josef Weidenholzer szólította fel erre az Európai Néppártot.

Két nappal korábban a német Tagesspiegel azt írta, hogy  a német konzervatívok két feltételt adtak Orbán Viktornak: írják alá a CEU-val az államközi szerződést, várják meg a Stop Soros törvénycsomaggal a Velencei Bizottság állásfoglalását. A magyar külügyminiszter szerint azonban nem kaptak ilyen ultimátumot.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Orbán Viktor az Európai Parlamentben 2017 áprlisában - fotó:  Emmanuel Dunand / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?