Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyárfás nagyon megbánta, hogy Portikkal szóba állt

05
2018.06.04. 12:15

Nagyot hibáztam. Egy olyan emberrel osztottam meg a gondjaimat, akit nem ismertem

- ezt írta a rendőrségnek Gyárfás Tamás a Portik Tamással folytatott és a maffiózó által titokban rögzített beszélgetésekről.  A médiavállalkozó állítja: Portik Tamás próbálta beszélgetéseik során folyton Fenyőre terelni a szót, és ő 2008-ban jött rá, hogy ezeket a párbeszédeket rögzíti is.

Ugyanakkor Gyárfás a vallomásában hangoztatta: ő soha, sem nyíltan, sem burkoltan nem adott megbízást senkinek Fenyő János meggyilkolására.

"Elöljáróban határozottan kijelentem: sem a gyanúsításban terhemre rótt, sem más bűncselekményt nem követtem el" - a hvg.hu szerint így kezdődik Gyárfás - a nyomozóhatóságnak írt - beadványa, amelyben pontról pontra idézi fel a vele 25 éve történteket. A beadványt azzal indokolja, hogy őrizetbe vételekor azonnal kihallgatták őt, a történteket pedig két és fél évtized távlatából kellett volna pontosan felidéznie ami – mint azt az írásbeli vallomás is jelzi –, nem mehetett zökkenőmentesen.

Gyárfás azt is kijelenti, hogy 2018. április 17-ig „a legcsekélyebb mértékben sem” számított arra, hogy őt valamikor is gyanúsítottként fogják kihallgatni a Fenyő-gyilkosság ügyében, bár az üggyel összefüggésben ő maga két alkalommal beszélt rendőrökkel: először 2005-ben, amikor egy zsarolásról tett bejelentést, majd 2013-ban, amikor Tasnádi Péterrel szembesítették. Ez a kijelentés korántsem mellékes körülmény.

A beadványban elismeri azt az egyébként közismert tényt, hogy konfliktusa volt Fenyővel. De szerinte Fenyő halálakor ezek már véget értek. „Függetlenül attól, hogy 1996. október 11-én, a választott bíróság döntésével lezárult közöttünk a vita, azért mert valaki a teljes nyilvánosság előtt késhegyig menő vitát folytat, sőt ha a létező legnagyobb mértékben felhívja magára a figyelmet, akkor még inkább nem lesz vele szemben álló félnek alattomos gyilkosa, illetve egy gyilkosság felbujtója" - írta Gyárfás a beadványában.

Gyárfás szerint az ügy a szlovák és a magyar alvilág vele szembeni zsarolására épül.

Portikról azt írta, „2003 márciusáig nem is tudtam, hogy volt ellene körözés”. Az alvilág egykori erős emberét albérlőként ismerte meg – aki egy évre vette ki a Kelenhegyi úti házát, nem alkudott és előre fizetett. Amikor Portik jelentkezett nála, beszélgetett vele, de csak séta közben, a lakására soha nem hívta el, nyilvános helyen soha nem találkoztak – magyarázta. Így utólag állítása szerint már sejti, hogy a kétezres években miért kellett sokszor Fenyő János haláláról beszélniük, de arra csak 2008-ban jött rá, hogy Portik minden beszélgetésüket felvette.

Arra már nem emlékszik, hogy hányszor beszélt Portikkal, de a vallomás szerint abban biztos, hogy erőszakos fellépésre soha nem kérte. A kihallgatásán neki felolvasott hangfelvétellel kapcsolatban – amit a leírt változatban a hatóság is jelzett – annyit jegyez meg: „az én nyolc válaszomból hetet – nyilván egészen „véletlenül” – nem lehet érteni”.

Gyárfást a Nemzeti Nyomozóiroda április közepén gyanúsította meg azzal, hogy ő volt a Fenyő-gyilkosságot parancsba adó Portik Tamás felbujtója. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Gyárfás nagyon megbánta, hogy Portikkal szóba állt

A Fenyő-ügyben felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás írt egy beadványt a rendőrségnek.

79 · Jun 04, 2018 12:15pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

(Borítókép: Huszti István / Index)