Gyárfás nagyon megbánta, hogy Portikkal szóba állt

05
2018.06.04. 12:15

Nagyot hibáztam. Egy olyan emberrel osztottam meg a gondjaimat, akit nem ismertem

- ezt írta a rendőrségnek Gyárfás Tamás a Portik Tamással folytatott és a maffiózó által titokban rögzített beszélgetésekről.  A médiavállalkozó állítja: Portik Tamás próbálta beszélgetéseik során folyton Fenyőre terelni a szót, és ő 2008-ban jött rá, hogy ezeket a párbeszédeket rögzíti is.

Ugyanakkor Gyárfás a vallomásában hangoztatta: ő soha, sem nyíltan, sem burkoltan nem adott megbízást senkinek Fenyő János meggyilkolására.

"Elöljáróban határozottan kijelentem: sem a gyanúsításban terhemre rótt, sem más bűncselekményt nem követtem el" - a hvg.hu szerint így kezdődik Gyárfás - a nyomozóhatóságnak írt - beadványa, amelyben pontról pontra idézi fel a vele 25 éve történteket. A beadványt azzal indokolja, hogy őrizetbe vételekor azonnal kihallgatták őt, a történteket pedig két és fél évtized távlatából kellett volna pontosan felidéznie ami – mint azt az írásbeli vallomás is jelzi –, nem mehetett zökkenőmentesen.

Gyárfás azt is kijelenti, hogy 2018. április 17-ig „a legcsekélyebb mértékben sem” számított arra, hogy őt valamikor is gyanúsítottként fogják kihallgatni a Fenyő-gyilkosság ügyében, bár az üggyel összefüggésben ő maga két alkalommal beszélt rendőrökkel: először 2005-ben, amikor egy zsarolásról tett bejelentést, majd 2013-ban, amikor Tasnádi Péterrel szembesítették. Ez a kijelentés korántsem mellékes körülmény.

A beadványban elismeri azt az egyébként közismert tényt, hogy konfliktusa volt Fenyővel. De szerinte Fenyő halálakor ezek már véget értek. „Függetlenül attól, hogy 1996. október 11-én, a választott bíróság döntésével lezárult közöttünk a vita, azért mert valaki a teljes nyilvánosság előtt késhegyig menő vitát folytat, sőt ha a létező legnagyobb mértékben felhívja magára a figyelmet, akkor még inkább nem lesz vele szemben álló félnek alattomos gyilkosa, illetve egy gyilkosság felbujtója" - írta Gyárfás a beadványában.

Gyárfás szerint az ügy a szlovák és a magyar alvilág vele szembeni zsarolására épül.

Portikról azt írta, „2003 márciusáig nem is tudtam, hogy volt ellene körözés”. Az alvilág egykori erős emberét albérlőként ismerte meg – aki egy évre vette ki a Kelenhegyi úti házát, nem alkudott és előre fizetett. Amikor Portik jelentkezett nála, beszélgetett vele, de csak séta közben, a lakására soha nem hívta el, nyilvános helyen soha nem találkoztak – magyarázta. Így utólag állítása szerint már sejti, hogy a kétezres években miért kellett sokszor Fenyő János haláláról beszélniük, de arra csak 2008-ban jött rá, hogy Portik minden beszélgetésüket felvette.

Arra már nem emlékszik, hogy hányszor beszélt Portikkal, de a vallomás szerint abban biztos, hogy erőszakos fellépésre soha nem kérte. A kihallgatásán neki felolvasott hangfelvétellel kapcsolatban – amit a leírt változatban a hatóság is jelzett – annyit jegyez meg: „az én nyolc válaszomból hetet – nyilván egészen „véletlenül” – nem lehet érteni”.

Gyárfást a Nemzeti Nyomozóiroda április közepén gyanúsította meg azzal, hogy ő volt a Fenyő-gyilkosságot parancsba adó Portik Tamás felbujtója. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Gyárfás nagyon megbánta, hogy Portikkal szóba állt

A Fenyő-ügyben felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás írt egy beadványt a rendőrségnek.

79 · Jun 04, 2018 12:15pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

(Borítókép: Huszti István / Index)