Vilma
3 °C
11 °C

Hadházy ma teszi le a parlamenti esküt

2018.06.04. 05:26 Módosítva: 2018.06.04. 09:16

A képviselők ma interpellálhatják először a negyedik Orbán-kormány tagjait az Országgyűlésben. 

A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat szerint az egy órakor kezdődő ülésen a képviselők:

  • megemlékeznek a trianoni békediktátum aláírásának napjáról (1920. június 4.), amely 2010 óta a nemzeti összetartozás napja;
  • megemlékeznek a közelmúltban elhunyt, előbb a Magyar Igazság és Élet Pártjában (MIÉP), majd a Jobbikban és végül függetlenként politizáló Rozgonyi Ernő volt országgyűlési képviselőről;
  • két képviselő is leteszi esküjét: a Párbeszéd-frakcióban Kocsis-Cake Olivio váltja Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét, míg a Lehet Más a Politika (LMP) frakciójába Hohn Krisztina ül be Gémesi György, az Új kezdet vezetője, gödöllői polgármester helyére.

Az új Országgyűlés megalakulása óta először hangzanak el interpellációk, azonnali kérdések, valamint kérdések, továbbá a házszabálytól eltérve, vita nélkül fogadhatják el a hétpárti egyetértéssel benyújtott, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának megalakításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A napirend utáni felszólalásokat követően Hadházy Ákos (LMP) is leteheti képviselői esküjét, miután az alakuló ülésen nem vett részt.A parlament kedden a hetedik alaptörvény-módosításról és a "Stop Soros" néven ismertté vált javaslatokról kezd vitát.