Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tehette le az esküt az LMP és a Párbeszéd új képviselője

DBZOL20180604020
2018.06.04. 15:06
Hiába szerepelt a hétfői parlamenti ülés napirendjén, hogy két új ellenzéki képviselő esküt tesz, a dolog mégsem történt meg. A mentelmi bizottságot nem hívták össze, így Hohn Krisztina LMP-s és Kocsis-Cake Olivio párbeszédes képviselő nem tehette le az esküt a parlament plenáris ülésén.

Hohn Krisztina Gémesi György helyére került a parlamentbe, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergely mandátumát kapta meg. A házszabály szerint a megüresedett mandátumot megszerző képviselő választási iratait a mentelmi bizottságnak kell megvizsgálni az eskütétel előtt.

A vizsgálat eredményéről pedig a bizottság előadója az Országgyűlés legközelebbi ülésén szóban tesz jelentést. Ám nem hívták össze a mentelmi bizottság ülését délelőtt, így nem is tudta átnézni az iratokat.

Kocsis-Cake Olivio az Indexnek azt mondta, hogy ő semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, miért nem tehet esküt, és miért nem ült össze a mentelmi bizottság.

A megbízólevelemet reggel átvettem, már csak az eskütételre várok, de nem tudom, mikor tehetem le.

Az biztos, hogy neki és Hohnnak is meg kell várnia a mentelmi bizottság ülését, amit lehet, hogy csak jövő héten tartanak majd. Itt olvashatja interjúnkat az új képviselővel.

Kövér: Mehetünk tovább

Kövér László házelnök a napirend megszavaztatásakor nem tért ki erre, de Szél Bernadett LMP-frakcióvezető magyarázatot kért Kövértől, miért nem hívták össze a bizottság ülését, mi ez az eljárás. Szél kérte, hogy hívják össze a házbizottság ülését.

Kövér László erre úgy reagált, hogy

majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.

A kiküldött napirend szerint az LMP-s Hadházy Ákos a napirend utáni felszólásokat követően tesz esküt (ő nem volt hajlandó az alakuló ülésen letenni, vagyis ő nem megüresedett mandátumot tölt be, más eset, mint az előbb említett politikusok helyzete). Kérdés, ő leteheti-e.

A Párbeszéd délután azt közölte: "a mentelmi bizottság ma délelőtt - a nem hivatalos tájékoztatás szerint - kényelmi okokból nem ült össze, így nem tudta igazolni a Párbeszéd képviselőjének mandátumát. A vidéki tagok állítólag nem tudtak volna délután 2 óra előtt felutazni, hogy kiadják Kocsis-Cake Olivio hivatalos igazolását."

Borítókép: a Parlament plenáris ülése 2018. június 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem tehette le az esküt az LMP és a Párbeszéd új képviselője

Pedig a napirendbe is beírták. Kövér László szerint majd lesz magyarázat, "mehetünk tovább".

991 · Jun 04, 2018 03:06pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments