Nem tehette le az esküt az LMP és a Párbeszéd új képviselője

DBZOL20180604020
2018.06.04. 15:06
Hiába szerepelt a hétfői parlamenti ülés napirendjén, hogy két új ellenzéki képviselő esküt tesz, a dolog mégsem történt meg. A mentelmi bizottságot nem hívták össze, így Hohn Krisztina LMP-s és Kocsis-Cake Olivio párbeszédes képviselő nem tehette le az esküt a parlament plenáris ülésén.

Hohn Krisztina Gémesi György helyére került a parlamentbe, Kocsis-Cake Olivio pedig Karácsony Gergely mandátumát kapta meg. A házszabály szerint a megüresedett mandátumot megszerző képviselő választási iratait a mentelmi bizottságnak kell megvizsgálni az eskütétel előtt.

A vizsgálat eredményéről pedig a bizottság előadója az Országgyűlés legközelebbi ülésén szóban tesz jelentést. Ám nem hívták össze a mentelmi bizottság ülését délelőtt, így nem is tudta átnézni az iratokat.

Kocsis-Cake Olivio az Indexnek azt mondta, hogy ő semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, miért nem tehet esküt, és miért nem ült össze a mentelmi bizottság.

A megbízólevelemet reggel átvettem, már csak az eskütételre várok, de nem tudom, mikor tehetem le.

Az biztos, hogy neki és Hohnnak is meg kell várnia a mentelmi bizottság ülését, amit lehet, hogy csak jövő héten tartanak majd. Itt olvashatja interjúnkat az új képviselővel.

Kövér: Mehetünk tovább

Kövér László házelnök a napirend megszavaztatásakor nem tért ki erre, de Szél Bernadett LMP-frakcióvezető magyarázatot kért Kövértől, miért nem hívták össze a bizottság ülését, mi ez az eljárás. Szél kérte, hogy hívják össze a házbizottság ülését.

Kövér László erre úgy reagált, hogy

majd tisztázzuk, magyarázatot fog kapni, mehetünk tovább a munkával, ha megengedi.

A kiküldött napirend szerint az LMP-s Hadházy Ákos a napirend utáni felszólásokat követően tesz esküt (ő nem volt hajlandó az alakuló ülésen letenni, vagyis ő nem megüresedett mandátumot tölt be, más eset, mint az előbb említett politikusok helyzete). Kérdés, ő leteheti-e.

A Párbeszéd délután azt közölte: "a mentelmi bizottság ma délelőtt - a nem hivatalos tájékoztatás szerint - kényelmi okokból nem ült össze, így nem tudta igazolni a Párbeszéd képviselőjének mandátumát. A vidéki tagok állítólag nem tudtak volna délután 2 óra előtt felutazni, hogy kiadják Kocsis-Cake Olivio hivatalos igazolását."

Borítókép: a Parlament plenáris ülése 2018. június 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem tehette le az esküt az LMP és a Párbeszéd új képviselője

Pedig a napirendbe is beírták. Kövér László szerint majd lesz magyarázat, "mehetünk tovább".

991 · Jun 04, 2018 03:06pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments