Gyurcsány nem kért Orbán háborújából, de megkapta Németh Szilárdot

2018.06.04. 14:17
Először szólalt fel ebben a ciklusban Gyurcsány Ferenc DK-elnök a parlamentben, és rögtön erős ellenfelet kapott, Németh Szilárd honvédelmi államtitkár ráolvasta egy korábbi bakiját is. A többiek elsősorban Trianonra emlékeztek.

Alapvetően a nemzeti összetartozás napja, a trianoni békeszerződés 98. évfordulója, Magyarország több részre szakadása határozta meg a parlament hétfői ülését.

Kövér László házelnök megemlékezése után az MSZP-s Hiller István és a jobbikos Szávay István is erre emlékezett, Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is erről beszélt, a felszólaló államtitkárok, Potápi Árpád és Dömötör Csaba is ebben a témában kért szót.

Célzott a nemzeti összetartozásra Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, aki aztán a gyermekvállalás ösztönzéséről beszélt. És kitért az emléknapra Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője is.

Gyurcsány károsnak tartja Orbán háborúját

Ám Gyurcsány Ferenc, a DK elnök-frakcióvezetője nem állt be a megemlékezős sorba, és az új ciklusban első parlamenti felszólalását annak szentelte, hogy elmagyarázza, mit szeretne majd csinálni az Országgyűlésben.

Gyurcsány szerint ugyan a „két hónappal ezelőtt választás nem volt sem szabad, sem tisztességes", de 2,5 millió ember szavazott a kormánypártokra, ez nem kevés". És valamivel többen szavaztak arra, hogy ne ez a kormány folytassa a munkáját, pokolba kívánták a kormányt". Márpedig a DK vezetője szerint ezeket a szavazókat a Jobbiktól a Párbeszéden át a DK-ig" képviselni kell.

Nem kívánunk részt venni a miniszterelnök háborújában, amire felfűzte a politikáját,

ez a politika szerint „megalapozatlan, hazugságokkal teli háború, nemzetőrlő". Gyurcsány szerint az elmúlt időszak egyik legnagyobb kihívása a menekültáradat, de amire ez a háborús logika épül, nem igaz". Nem tudok olyan magyar politikust, aki befogadna mindenkit."

Gyurcsány szerint ez a háború felemészti az ország energiáját", márpedig inkább olyan fajsúlyos dolgokról kéne beszélni, mint a robotika és a géntechnológia.

Gyurcsány és Németh felszólalása a parlamentben a nemzeti összetartozás napján

Németh Szilárd: Gyurcsány idegen érdekeket képvisel

Gyurcsány felszólalása után Kövér László házelnök áttért volna a következő napirendi felszólalásra, de figyelmeztették, hogy a kormány reakciója még hátravan. Így kapott szót Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, aki rögtön be is mutatta, miféle háborús logikára célzott Gyurcsány.

Németh először is kijelentette, hogy nem tudja, mit is akar mondani Gyurcsány Ferenc". De nem tartja örömtelinek, hogy a nemzeti összetartozás napján az a volt miniszterelnök szólal meg, aki bosszúból megszüntette a Magyar Állandó Értekezletet", és aki nem összeforrt csontokat, hanem összecsórt fontokat emlegetett" (Gyurcsánynak 2006-ban volt egy ilyen bakija a tévében).

Németh Szilárd Gyurcsány beszédét úgy értelmezte, hogy a DK elnöke az egész ellenzék nevében szólalt fel (miközben csak DK-sok tapsolták meg), és idegen érdekeket akarnak szolgálni, az illegális bevándorlókat akarják képviselni". Márpedig szerinte a szavazók világosan megmondták, hol van Gyurcsány Ferenc helye".

Kocsis reméli, a Stop Sorost az ellenzék is támogatja majd

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szinteén reagált Gyurcsányra a felszólalásában. Szerinte a Dk elnökétől meghallgathattuk a választási végeredményt, de helyesbítene, mert a Fidesz nem 2,5 millió, hanem 2,8 millió szavazatot kapott, és "ebben a határon túliak is benne vannak". Kocsis megköszönte nekik a nemzeti összetartozás napján, hogy részt vesznek "a közös nemzeti ügyünkben".

Kocsis azt is üzente - immár az egész ellenzéknek -, hogy most a legfontosabb, hogy "hazánk védelméért minden eszközt bevessünk, hogy megvédjük jövőnek, biztonságunkat, keresztény kultúránkat". Így arra számít, hogy a Stop Soros törvényjavaslat, amelyet kedden kezdenek tárgyalni, az ellenzéki oldalról is kap támogatást.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Gyurcsány nem kért Orbán háborújából, de megkapta Németh Szilárdot

A DK elnöke a ciklusban először szólalt fel a parlamentben.

256 · Jun 04, 2018 02:17pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments