Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3 milliárdért veheti meg az állam Munkácsy Golgotáját

2018.06.05. 17:20

Gulyás Gergely a mai kormányinfón többek között arról is beszélt, hogy a kormány kész megvásárolni 3 milliárd forintért Munkácsy Mihály Golgotáját, ha azt Pákh Imre műgyűjtő hajlandó eladni.

Az alkotást 10 millió euróra, vagyis 3 milliárd forintra becsülték, a kormány azonban korábban csak 6 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) volt hajlandó kifizetni, miközben Pákh 9 millió dollárt kért.

Az ATV megkereste Pákhot, aki jelezte, hogy hajlandó eladni a festményt három milliárd forintért, amely Munkácsy Krisztus-trilógiájának harmadik része.

A festmény miatt Pákh állítólag 9 millió euró alatt még Lázár Jánossal sem volt hajlandó szóba állni, és az utóbbi években elég sokat cikkeztek emiatt a Golgotáról. Annyira szerette volna a kormány a festményt, hogy még védetté nyilvánítással is megpróbálkoztak, hogy Pákh ne kérhessen érte annyit, amennyit csak akar, de a Kúria ezt megakadályozta, miközben a tulajdonos zsarolásra panaszkodott.