A Fidesz törvénybe foglalná, hogy a Soros-hálózat ne befolyásolja a bírókat

2018.06.05. 11:04
Veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a nemzetbiztonságot a Fidesz szerint az, hogy olyan civil szervezetek, mint például a Helsinki Bizottság, tréninget tartott a bíróknak. A fideszes Hende Csaba adatokat kért Handó Tündétől, az igazságügyi államtitkár pedig belengette, hogy a parlament sem mehet el emellett szó nélkül.

"Soros György és hálózata befolyást akar szerezni az igazságszolgáltatás felett" - közölte tényként Hende Csaba, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke kedden a parlamentben. Hende szerint a Soros-szervezetek "képzésnek álcázzák beszivárgásukat", és "érzékenyítő tréningeket tartanak", és ezeken "a migránsok szempontjait hatékonyan képviselik". (Az ilyen állítások miatt egyébként legutóbb Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke borult ki.)

Hende azért kért szót napirend előtt, hogy beszámoljon arról, levélben kért információt Handó Tündétől, az Országos Bírósági Hivatal elnökétől, hogy megtudja, pontosan kik, milyen forrásból szerveztek oktatásokat a bíróknak. Hende még nem kapott részletes választ, csak egy levelet Handótól, és ez alapján Hende úgy látja, hogy ezek a képzések, amelyeket például a Helsinki Bizottság is tartott a bíróknak,

veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a nemzetbiztonságot.

Hende szerint többször érték a bírákat befolyásolási kísérletek "külföldi hatalmi tényezők részéről". A fideszes politikus szerint márpedig tűrhetetlen, hogy a bevándorlást segítő szervezetek "a politikai véleménynyilvánításon túl" ilyen bírói befolyásolási kísérlettel szervezzenek érvényt az álláspontjuknak.

A parlament sem mehet el szó nélkül emellett

Hende felszólása, mint később kiderült, igazából csak előkészítette Völner Pál igazságügyi államtitkár mondanivalóját. Völner ugyanis nyilván teljesen egyetértett Hende aggodalmaival, és szerinte is "rendszeresen próbálnak befolyást gyakorolni külföldről finanszírozott szervezetek" a bírókra.

Hende Csaba: A bíróságok befolyásolásáról

Sőt, Völner szerint olyan új befolyásolási eszköz is megjelent, mint az internet, ezzel is kezdenie kell majd valami a jogalkotóknak. Ugyanis az államtitkár szerint a befolyásolási kísérletektől

nemcsak a parlamentet, hanem a bírókat is meg kell védenünk!

Völner szerint például "jogszabályi oldalról is nyilvánvalóvá kell tennünk, milyen szervezetek" akarnak a bíróknak segíteni, és gondoskodni arról, hogy "a bírói integritás sérthetetlen legyen". "A parlament se mehet el szó nélkül emellett" - zárta Völner a beszédét. Vagyis egyelőre nem tudni, milyen törvénymódosítást tervez ezzel kapcsolatban a Fidesz-KDNP, de a két felszólalás jelzi, hogy gondolkodnak valamilyen jogszabály-alkotáson.