EU-s válságtünetekkel számol a kormány, másfélszeresre növeli a tartalékot

2018.06.05. 14:17 Módosítva: 2018.06.05. 14:40

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy Berlinbe utazik, ezért rendhagyó módon csütörtök helyett kedden van kormányinfó, és bár a kormányalakítás óta eddig egyik kormányinfót sem tartották csütörtökön délelőtt 10-kor, valójában ez lesz majd a kőbe vésett időpont.

Gulyás az alaptörvény módosításával és a Stop Sorossal kezdte a kormányinfó érdemi részét, elmondta gyakorlatilag ugyanazt, amit eddig többször is hallottunk tőle is, Dömötör Csaba államtitkártól is. Főbb vonalakban: Csak első biztonságos országként ad Magyarország menekültjogot, az illegális bevándorlást tilos szervezni, bűncselekményi tényállás lesz. Az ENSZ menekültjogi főbiztosát bírálta, amiért két órával a törvénytervezet benyújtása után már tiltakozott, Gulyás szerint ez Soros György nyomására történik.

A kormány áttekintette a jövő évi költségvetés tervezetét. Június 13-án akarják kormány elé vinni, július 20-án el akarják fogadni a "biztonságos növekedés költségvetését". Első negyedéves növekedés 4,7 százalék, mondta Gulyás Gergely, ebben 4. legjobb az ország az EU-ban.

Veszélyek is vannak, az eurozónában számítanak válságtünetekre, mondta Gulyás. Több országban eladósodottság van, az USA-val a kereskedelmi háború Németországot érinti főleg, de Magyarországra is kihathat. Ezért a jövő évi költségvetés általános tartalékát 50 százalékkal növelik. 4 ezer milliárd forintnyi beruházás a terv. 0,6 százalékkal lesz alacsonyabb a hiánycél, mint a mostani 2,4 százalékos hiány. A szociális hozzájárulási adó 21,5 százalékról 19,5 százalékra csökken. A nyugdíjasok foglalkoztatottságát nem akarják büntetni, eltörlik a terheket róla.

A Pálinkás József távozásáról szóló hírekről Gulyás azt mondta, Palkovics László innovációért is felelős miniszter leül majd Pálinkással, az egyeztetés eredményét a nyilvánosság elé fogják tárni.

A kormány vizsgálja a köztisztviselők béremelését is, de egyelőre semmi konkrétummal nem tudott szolgálni Gulyás. Kérdésre válaszolva azt mondta,

nem tud, és nem is tanul ultizni.

Pókerezni szeret. (Orbán egyszer azt mondta, az utódja tudjon ultizni. Lázár a minap posztolt arról a Facebookon, hogy ultizni tanul.)

Gulyás nem kommentálta, hogy kormányközeli, de magántulajdonú médiumok milyen veszteséges vagy nyereséges évet zártak tavaly. A kormányzati hirdetések elosztásáról azt mondta, elég sok állami hirdetést látott kormánykritikus médiumokban is.

Arról, hogy Kövér László a parlamentben megvonta a szót tegnap egy ellenzéki képviselőtől, Jakab Pétertől (Jobbik) azt mondta, ez teljesen rendben van, akkor hibázott volna a levezető elnök, ha nem így tesz. Jakab egyébként azért kapta a büntetést, mert azt mondta, ennyi bűnöző között ő még nem beszélt. 

A CEU kapcsán jelenleg a törvényi kritériumok teljesülését vizsgálják, a tárcák javaslatot fognak majd tenni a kormánynak, de Gulyás nem tudja, ez mikor történhet meg.

Azt is mondta, hogy az olasz kormány migrációról szóló nyilatkozatait látva úgy vélik, már csak ezüstérmes lehet a magyar kormány, az új olasz állásponthoz képest

puha, selymes és bársonyos a mi kommunikációnk.

Gulyás azt mondta, egyetért azzal, hogy négy nehéz év jön a kormánynak. EU-s költségvetés, EU-s választás, migrációs vita áll a kormány előtt, plusz a válságtünetek.

Arról, hogy sajtóhírek szerint minden 10. eurót visszakérhet az EU, Gulyás azt mondta, egyelőre a - Brüsszel miatt titkos - jelentéstervezet magyar fordítása sem készült el, de a kritikák lényege téves. Gulyás azt a példát hozta, hogy az árbeli eltérésnek az az oka, hogy az elmúlt 2-3 évben az építőiparban jelentős áremelkedés volt. Ha nyilvános lesz a jelentés, akkor majd nyilvánosan is megvitatják.

A magánlakások védelméről szóló alkotmánymódosításról azt mondta, nem arról van szó, hogy egy hivatal előtt nem lehet tüntetni azért, mert magánlakások is vannak az utcában, hanem hogy ha valakinek baja van egy politikussal, akkor ne a magánháza előtt legyen tüntetés, hanem a hivatala előtt.