Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legutóbb kikapott, de újabb esélyt kap a Fidesztől

2018.06.05. 13:54 Módosítva: 2018-06-05 14:05:43

Hajdu László DK-s polgármestert országgyűlési képviselővé választották áprilisban, így a lemondása miatt időközi választást kell tartani a XV. kerületben.

A választás időpontját még nem tűzték ki, a nyári lemondás után előreláthatólag szeptemberben lesz a voksolás, a pártok azonban nyilván elkezdtek készülni az újabb csatára.

A Fidesz-KDNP már döntött is a jelöltjéről:

László Tamás korábbi polgármestert, volt országgyűlési képviselőt indítja a időközi polgármester-választáson

- közölte a Fidesz kedden. A helyi szervezet javaslata alapján erről egyhangúlag döntött a Fidesz budapesti elnöksége.

László, aki városépítési és városgazdálkodási szakmérnök, 2010-től egy cikluson keresztül volt a Rákospalotát, Pestújhelyt és Újpalotát magában foglaló kerület polgármestere. Majd 2014-ben a parlamenti választáson indult, és sikerült megverni az akkor még MSZP-s Móricz Esztert. Így a polgármester-választáson nem ő indult.

2018-ban viszont László vesztett Hajdu László ellen a parlamenti választáson 42-37 százalékra. Hajdu 23 212, míg László 20 622 szavazatot kapott. Így aztán nem jutott újra a parlamentbe. László 2006 és 2018 között három cikluson át volt a Fidesz képviselője.

A vereség ellenére László most újabb esélyt kap, a fő ellenfele pedig a pletykák szerint Németh Angéla alpolgármester lehet, ha őt támogatja majd végül az MSZP és a DK (illetve a többi balos párt nem indít jelöltet). Erről még nincs döntés.

Az előző ciklus megviselte a helyi Fideszt, 2015-ben fel is oszlatták a kerületi szervezetet, három tag távozott is az önkormányzati frakcióból. Majd László kapott lehetőséget a helyi Fidesz újjászervezésére. Ha László nyerne, így sem lenne meg automatikusan a többsége a képviselő-testületben.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.