Olivér
4 °C
8 °C

A Fidesz tartja magát, az LMP be se kerülne a parlamentbe

IMG 0902
2018.06.06. 16:32 Módosítva: 2018-06-06 18:51:04

Az optimizmus tölti el a magyarok többségét a választások után is, legalábbis Magyarország felnőtt lakosságának 48 százaléka szerint még mindig jó irányba mennek a dolgok, derült ki a Medián közvéleménykutató májusi, 1200 fős reprezentatív kutatásából, amit a Hvg.hu közölt.

Ez a 48 százalékos márciusi eredménnyel összehasonlítva bár két százalékos csökkenés, de amint arra a lap felhívta a figyelmet, ez az arány még mindig a második legmagasabb 2006 tavasza óta.

A megkérdezettek 45 százaléka inkább reménykedve néz a jövőbe, és 38 százalékuk tekint inkább aggódva a következő időszakra. 

Nem ritka, hogy a választások után többen jelzik, hogy ők voltak szavazni, mint ahányan valóban szavazni mennek. A Medián szerint a megkérdezettek 80 százaléka állította, hogy igenis volt szavazni (ehhez képest valamivel 69 százalékos volt a részvétel). Továbbá a „győzteshez húzás” jelensége megfigyelhető azon, hogy 55 százalék mondta, hogy ők a Fideszre adták a voksukat, (49 százalék volt a valódi eredmény). A többieknél megegyezett a válasz a választási eredményekkel.

A teljes népességen belül 41, 13 és 8 százalék ad fideszes, jobbikos és MSZP-s választ arra, hogy kire szavazna, és még a DK-t is 5 százaléknyian mondták, viszont ha csak a biztos választókat nézzük, akkor egy most vasárnapi választáson az LMP már nem kerülne be (Fidesz: 59, Jobbik: 16, MSZP-P: 11,  DK: 7, LMP: 3, Momentum: 3).

Borítókép: a Fidesz kampányzárója Székesfehérváron 2018. április 6-án. Fotó: Nagy Szabolcs / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?