Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eszednél vagy? A gyereked életéért küzdenek!

unnamed
2018.06.06. 16:41
Tanúk meghallgatásával folytatódott a szándékos emberöléssel vádolt L. Csaba és felesége tárgyalása szerda reggel. A magyar oltásellenes-mozgalom exvezetői azért állnak bíróság előtt, mert öt évvel ezelőtt meghalt a házaspár hathetes kisfia. A vád szerint a baba agyvérzést kapott, mert nem kapta meg a kötelező K-vitamint, és nem vitték időben orvoshoz, amikor sugárban hányni kezdett. A tanúk azt mondják, L. Csaba végig akadályozta az orvosok munkáját, az apa szerint viszont a vendéglátók a hibásak, mert orvost hívtak, és a kiérkező orvosok is, mert ők meg szakszerűtlenül jártak el.

A szerdai tárgyalási napon több tanút is meghallgatott a bíróság. A bíró elsőként az azóta elhunyt Cs. Mária vallomását olvasta fel, és férjét, Cs. Zoltánt hallgatta meg, ők voltak, akik vendégül látták L. Csabáékat a tragédia napján. Az írott vallomás szerint ők egy jógaklubba jártak a vádlottakkal, de sosem álltak baráti kapcsolatban. A jógaklub szervezte 2012-ben a szilveszteri bulit. Ebben az időben a vádlottak lakásában fűtési problémák voltak, ezért a bulin előálltak azzal az ötlettel, hogy pár napra költözhessenek Cs.-ékhez, mire Cs. Mária "köpni-nyelni nem tudott", végül mégis belementek, mert megsajnálták a feleséget, L. Adát.

A vendéglátó házaspárnál a nő január 1-jén napközben nem volt otthon, csak a férje a két gyerekükkel. Szerinte délután még semmi gond nem volt. A szomszéd házaspár - akit szintén beidéztek a szerdai tárgyalásra, és akiket a gyerekeikkel együtt hívtak át a tragédia napjának délutánján pár órára játszani - annyit tett ehhez hozzá, hogy a baba gyakran sírt, míg ott voltak, de azt hasfájásnak hitték, és látták azt is, hogy a baba egyszer hányt, mire L. Ada azt mondta nekik, "ez a baba nem olyan, mint az első". A szomszédok aztán hazamentek.

Végül a vendéglátó nő este hat körül arra érkezett haza, hogy a baba már sugárban hány. Felhívta a vádlottat, aki közben hazament a saját házán dolgozni, hogy jöjjön, de a válasz az volt, hogy ez egyáltalán nem akkora probléma, hogy ezért félbe kéne hagynia a munkát. A feleség, L. Ada viszont kétségbe volt esve, olyan kijelentést is tett a vendéglátók szerint, hogy "ez a baba nem akar velünk maradni." A vendéglátó házaspár férfi tagja többször próbálta arra buzdítani L.-éket, hogy hívjanak orvost, de

L. Ada azt mondta, neki ehhez nincs joga, meg kell várnia a férjét. 

Ők a gyereked életéért küzdenek

Bár újra telefonáltak neki, hogy siessen haza, ő még befejezte otthon a csempézést, "nyakig malterosan nem tudok mit csinálni", végül két és fél órával az utolsó, harmadik hányás után érkezett meg. Márciusi vallomásában L. Csaba azt állította, a baba egyáltalán nem volt rossz állapotban, csak "diszkomfort-környezetben volt" és kimerült. Nem találta furcsának, hogy sugárban hányt a baba, hiszen a gyerekek néha rosszul vannak. Korábban azt is mondta, a vendéglátói romlott étellel kínálhatták meg a feleségét, ami az anyatejjel bejuthatott a kisbaba szervezetébe, aki ettől folyamatosan visszaköphette az anyatejet, ezt nézhették hányásnak. a vengéglátók szerint már L. Ada is sírva kérte vendéglátója vállára dőlve, hogy hívjanak orvost. Ezt a nő a szerdai tárgyaláson a szembesítésnél tagadta, mire Cs. Zoltán azt mondta neki:

még mindig nedves a pólóm a könnyeidtől.

Végül a vádlott apa mégis beleegyezett, hogy orvost hívjanak, amit meg is tettek.

Cs. Mária szerint a kiérkező ügyeletes orvos infúziót akart beadni a babának, de az oltásellenes vádlott apa hevesen tiltakozott. A doktornő azt mondta nekik, ő arra esküdött fel, hogy segítsen, ezért mindenképp ellátja a babát. A gyerek állapota közben folyamatosan romlott, Cs. Mária szerint "olyan kezdett lenni, mintha kilencven éves lenne", férje szerint a gyerek sápadt volt és kitágultak a pupillái.

Amikor a kiérkező mentősök berakták a babát az autóba, Cs.-ék vallomása szerint az apa mentőautót kezdte rúgni és verni, hogy engedjék be, mobiljával próbált a mentőautó ablakán keresztül képeket készíteni, mire Cs. Zoltán azt ordította neki: 

Eszednél vagy? A te gyereked életéért küzdenek!

A hatályos törvényeknek megfelelően az újszülöttet elvitte a mentő, kórházba került. Törvény szabályozza azt, hogy cselekvőképtelen beteg, cselekvőképtelen kiskorú, mint például L. Csabáék kisbabája esetén az orvosi ellátás és a védőnői egészségügyi szolgáltatás sem utasítható vissza. A hatályos magyar törvények határoznak arról is, hogy a kezelőorvos a kötelezettsége teljesítése érdekében szükség esetén a hatóságot is bevonhatja. A hathetes csecsemő egy héttel később a kórházban halt meg.

Az azóta elhunyt vendéglátó nő a vallomásában azt is mondta, a baba halála után az apa lelki terrorban tartotta őt, mindig attól félt, mikor bukkan fel nála, és mindenkinek azt terjesztette, Cs.-ék tehetnek mindenről, "megölted a gyerekem azzal, hogy orvost hívtál hozzá", mondta neki többször is L. Csaba. A nő szerint az apával "nincs minden rendben".

L. Ada később azt kérte Cs.-éktől a vallomás szerint, hogy amikor a rendőrség ki akarja hallgatni őket, 

mondják azt, hogy nem látták a babán, hogy bármi baja lenne, mert így nem keverik bajba az apát.

L. Csaba ezt a szerdai tárgyaláson tagadta.

Szerinte az orvosok felelősek az újszülött haláláért

A márciusi tárgyaláson L. Csabát - aki alapítója az Oltáskritikus Életvédők Szövetségének, akik szerint a vakcinák kártékonyak, sőt életveszélyesek és daganatot okozhatnak - hallgatta meg hosszú órákon keresztül a bíróság. Akkor azt mondta, a baba koponyavérzése szerinte az ügyeletes orvos miatt alakult ki, aki túl erősen nyomkodta a baba fejét, amikor a fejvénájába akarta beadni az infúziót. L. Csaba szerint az orvos szétdurrantotta a baba két fejvénáját, majd azt mondta, hogy kicsi a véna, ezért nem tudja neki beadni az infúziót. A vádlott azt állítja, inkább a tű volt túl nagy, és felkészületlennek nevezte a kiérkező ügyeletes gyerekorvost.

Később két mentőautó is kijött, akik a csecsemőt betették az autóba, majd a vádlott szerint becsapták az ajtót, és nem hagyták, hogy a gyerekével legyen.  A rendőri jelentésben viszont az állt, hogy az apa ütötte, rúgta az autót. A vád szerint azt is akadályozták a szülők, hogy a mentő elvigye a kórházba a kisbabát.

A vádlott azt is kifejtette, hogy további ok lehetett a csecsemő halálában, hogy a kátyús út miatt a mentőautó a kórházba menet egy nagyot zökkent, ekkor a kisbaba tarkója beütődött a hordágyba. 

L. Csaba szerint tehát az ügyeletes orvos hozzá nem értése, a kiérkező mentősök felkészületlensége, és a mentőautóban beütödőtt fej miatt alakult ki a babánál agyvérzés, nem pedig

A K-VITAMIN HIÁNYA MIATT, AMI A KÉSŐBBI JEGYZŐKÖNYVBEN ÁLLT.

A vádirat szerint L.-ék második gyermeke 2012 novemberében legálisan otthon született. A kisfiú akkor nem kapta meg a kötelező és szükséges K-vitamin adagot, a szülésnél a szülők szerint se a bába, se a gyerekorvos részéről sem merült fel, hogy be kellene adni ott és akkor a K-vitamint, ők pedig nem tudtak ennek szükségességéről. A bába és az orvos tanúvallomása ennek ellentmond, a vádirat szerint az újszülöttgyógyász tájékoztatta a szülőket a vitaminok szükségességéről.

A szerdai tárgyaláson is feljött a K-vitamin témája. L. Csabáék azt mondják, a kiérkező ügyeletes orvos egyáltalán nem kérdezett a vitaminról, ennek viszont ellentmond a vendéglátó férfi vallomása, aki azt állítja,

az orvos első kérdése a babára ránézve az volt, kapott-e a gyerek K-vitamint.

A K-vitamin elsősorban a vérzékenység megakadályozása miatt fontos az újszülötteknek.

HA ENNEK BEADÁSÁT ELMULASZTJÁK, AZ SÚLYOS ESETBEN AGYVÉRZÉSHEZ, GYOMOR- VAGY BÉLRENDSZERI VÉRZÉSHEZ IS VEZETHET A BABÁKNÁL.

Ezt azoknak az újszülötteknek, akik egészségügyi intézményben születnek, a szülés után rögtön beadják, majd otthon a szülő adagolja havonta.

Az ügyész még márciusban azt mondta, fontos, hogy az igazságügyi szakértők szerint az agyvérzés K-vitamin hiánya alakult ki, de azt mondta, a halál bekövetkezte és a K-vitamin mulasztás között van egy lényegesebb rész:

HA A CSECSEMŐ SUGÁRBAN HÁNY, OTT NAGY VESZÉLY VAN.

Az orvosok szerint ha már az első hányás után szakellátást kapott volna, esélye lett volna a túlélésre. L. Csaba viszont megtiltotta az anyának, hogy orvosi segítséget hívjon, és végül a kiérkező orvosokat is hátráltatta munkájuk elvégzésében. Az ügyész szerint ezért szándékos emberölés a vád az oltásellenes szülők ellen.

A vádlott azt is állította, a kórházban olyan gyógyszereket adtak a babának, amiket egymással nem lehet keverni, és szerinte ezért került kómába a kisfiú. 

Korábban olyan teóriával is előállt, hogy az orvosok csak az újszülött szerveire pályáztak, "nem hittem volna, hogy egy csecsemőt kivégeznek a szerveiért", mondta 2014-ben egy áltudományos műsor interjújában, de ezt a gondolatát végül a márciusi meghallgatásán elvetette.

A tárgyalássorozat pénteken folytatódik. Az ügyről és korábbi tárgyalásról bővebben itt írtunk.

Borítókép: Bődey János / Index.