Már Csongrád megyében jár a medve

2018.06.06. 11:48 Módosítva: 2018.06.06. 14:57

Hétfő hajnalban a Pest megyei Abonyban látták a medvét a helyi lakosok, a Hvg.hu úgy tudja, hogy szerda hajnalban a szintén Pest megyei, alig 25 km-re lévő Kocséron akarták altató lövedékkel meglőni, ám ez nem sikerült.

A lap szerint a medve a Kocsér melletti erdőben éjszakázott, majd a Bács-Kiskun megyei Szentkirály érintésével Lakitelekre, később Tiszaalpárra ment, de sehol sem sikerült elkapni. 

Kocsér polgármestere, Bodnár András azt nyilatkozta, hogy

nem egyszerű utolérni, Kocséron volt sokáig, aztán bement egy tanyára, és egy autóst is megállított.

A tanyán egy kamera rögzítette a medvét, kárt nem tett, csak felborított néhány dolgot.

A polgármester közölte azt is, teljesen biztos, hogy medvéről van szó, a lábnyomok és a medvetrágya is ezt támasztja alá.

Vélhetően egy 1-2 mázsa közötti, 3 éves hímről van szó.

Éjjel nagyon sok természetvédő és polgárőr jelent meg Kocsérnál, de az állat elaltatásával megvárták, hogy megérkezzen a rendőrségi helikopter, a levegőből akarták elaltatni az állatot – ez azonban nem sikerült.

Hajtja a vére

Az Index megkereste a Bács-Kiskun megyei rendőrséget, ahonnan délben azt az információt kaptuk, hogy

a jelek szerint délre már Csongrád megyéig szaladt a medve.

Úgy tudjuk, hogy a területileg illetékes természetvédelmi hatóság emberei, a budapesti állatkert és a szegedi vadaspark munkatársaival együtt követik a medve nyomát.

A Duna–Ipoly Nemzeti Parktól azt az információt kaptuk, hogy valóban Csongrád megyében jár már a medve.

Egy fiatal állatról van szó, hajtja a vére.

Kálmán Gergely szóvivő szerint nagyon ritka, hogy Szlovákiából, a hegyekből a Nógrád megyei településeken át az Alföldre tévedjen le egy medve, nem is tudják egyelőre megmondani, hogy ez miért történt így. Az azonban biztosnak látszik, hogy az elmúlt hetek medveészlelései egyetlen állathoz köthetőek.

Zajlik az üldözése, dél, délkelet irányba tart.

A lakosságot azonnal tájékoztatni fogják, amint eredményes lesz a hajsza.

A Hvg.hu kora délután azt írta, hogy elkapták a medvét, ezt azonban a Duna–Ipoly Nemzeti Park szóvivője kategorikusan cáfolta. Ahogy Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, aki szintén részt vesz a medve felkutatásában. Veprik a SzegedMa nevű oldalnak azt mondta:

Egészen biztos, hogy még nem kapták el a medvét, ugyanis eddig még csak a nyomait látták, magát az állatot nem.

 Hőkamerás helikopterrel, drónnal is keresik

A délután 3-kor kiadott hivatalos sajtóközlemény szerint is tart még a medve felkutatása. Mint írják, a Duna–Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek és a helyi vadásztársaságok összefogásával zajlik a medve helyzetének folyamatos nyomon követése.

A Készenléti Rendőrség kollégái hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a hazánkban jelenleg hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett állatot.

A szakemberek leszögezték, hogy az eddigi megfigyelések alapján a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni. Ha mégis gond lenne, akkor a most már területileg illetékes Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról „a lakosság és a medve védelmében".

Ha sikerül altatólövedékkel elfogni, akkor jeladóval látják el, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

A medvét először a Nógrád megyei Somoskőújfalunál látták május 23-án, egy vasúti sín mellett üldögélt. Hat nappal később a Heves megyei Füzesabony utcáin grasszált hajnalban, egy kapunál két lábra állt, mintha csak a postás csengetne be. De látták már Pétervásárán, Bárnában és Karancsberényben, és a napokban Abonyban, majd Tiszaalpáron is.

Múlt héten mi is a medve nyomába eredtünk, riportunkat itt olvashatják: