Erik, Alexandra
EUR 384,11 Ft
USD 365,20 Ft
9 °C
23 °C

Az afgán bandavezér tudta, hogy alkalmatlan emberszállításra a halálkamion

2018.06.07. 16:02

Folytatta vádbeszédét az ügyész csütörtökön a 71 migráns halálát okozó parndorfi ügyben a Kecskeméti Törvényszéken. Az ügyész szerint  az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott "szándékegysége miatt" haltak meg az emberek - számolt be az MTi. A perben 14 ember ellen emeltek vádat, közülük a parndorfi eset miatt négy embert minősített emberöléssel vádolnak. A vádlottak közül tizenegyet letartóztattak, a hetedrendű, a tizenkettedrendű és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van.

Napi rendszerességgel csinálták

Az embercsempész bűnszervezet tagjai - a tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott - 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttattak illegálisan Nyugat-Európába - mondta el Schmidt Gábor ügyész csütörtökön vádbeszédében. A bűnbanda 2015 júniusától napi rendszerességgel csempészett embereket Németországba és Ausztriába, személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. A határt Hegyeshalomnál lépték át az embercsempészek, majd Parndorf közelében megálltak, és a hűtőkamiont hátrahagyva távoztak a helyszínről.

Kezdetben 4-5 tagú csoportokban csempészték az embereket, ezzel a vádlottak fejenként akár 3500 eurót is bezsebelhettek, de a pénzéhség, a kapzsiság egyre nagyobb csoportok összeállítására ösztökélte őket, végül ez vezetett a tragédiához.

100 ezer eurót bukott

A vádirat szerint a Lajosmizsén vásárolt használt hűtőkamion eleve alkalmatlan volt emberek szállítására. A négy fő vádlott, köztük az afgán bandavezér mindezzel tisztában volt, mégis útnak indították a kocsit.

A betuszkolt emberek hiába dörömböltek a zárt rakodótér falán, levegőért kiáltva, a főnök telefonos utasítására a kocsi nem állt meg, így az indulás után néhány órával szörnyű szenvedések közepette mindannyian megfulladtak.

A bandavezér és a sofőr között lezajlott telefonbeszélgetés szerint a főnök leszögezte: 100 ezer eurót bukik, ha megállnak és nem ér célba a szállítmány - mondta az ügyész.

Hárítás, cinizmus

A vádlottak igyekeztek egymásra hárítani a felelősséget, de bebizonyosodott: tisztában voltak azzal, hogy emberek élete forog veszélyben. Cinizmusukra jellemző, hogy a halottakkal teli kamiont magára hagyva elmenekültek, és ezután még két fuvar szervezését indították el, a végrehajtásra azonban már nem volt idejük.

A per eddig 156 millió forintjába került a magyar államnak (tolmácsok, ügyvédek, nyomozási munka, szakvélemények, igazságügyi elmeorvosi vizsgálatok).

A védőbeszédek után, várhatóan június 14-én hirdetnek ítéletet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport