Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európa elkezdte magának gyártani a kábítószert

K EPA20180118057
2018.06.07. 12:32 Módosítva: 2018-06-07 12:33:14

Kijött a 2018-as európai kábítószerügyi jelentés, amit a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja készített. A legfontosabb megállapítások a következők:

 • Újra egyre népszerűbb a kokain, és egyre tisztább is.
 • Már negyedik egymást követő éve nő a kábítószer-túladagolás okozta halálozások száma.
 • A legtöbb haláleset az opioidokhoz köthető (2016-ban 9138 ember halt meg túladagolásban), az áldozatok több mint háromnegyede férfi, a halálozáskori átlagos életkor 39 év volt.
 • Irtózatosan károsak az új pszichoaktív anyagok, összesen 670 anyagot tartanak számon, és ezek közül évente mintegy 400 jelenlétéről érkezik jelentés, írja a jelentés.
 • Nagyjából hetente egy további új pszichoaktív anyagról tesznek bejelentést Európában.
 • A szintetikus kannabinoidokhoz egyre több egészségügyi probléma köthető.
 • A szintetikus kannabinoidokat halálesetekkel és akut mérgezésekkel hozták összefüggésbe. (Egyes európai börtönökben e szerek használata miatt egyre gyakrabban merülnek fel egészségügyi és biztonsági problémák. Friss törökországi adatok szerint a kábítószer okozta halálesetek számának általános növekedése részben a szintetikus kannabinoidok használatára vezethető vissza.)
 • Az új pszichoaktív anyagokat Európa határain belül tablettázzák és gyártják.
 • Egyes szintetikus stimuláns kábítószerek, köztük az MDMA esetében Európa jelentős előállító, sőt termékeket és szakértelmet exportál a világ más részeibe.
 • A kannabiszt tekintve az európai termesztés bizonyos mértékben kiszorította a behozatalt.
 • Növekedett az Európába csempészett hasis hatóanyag-tartalma.

Az is kiderül a jelentésből, hogy kannabiszt (füvet és hasist) tavaly a becslések szerint 24 millióan szívtak Európában a 15–64 év közötti korosztályból (87,6 millióan próbálták már életükben Európában), kokaint 3,5 millióan használtak tavaly, MDMA-t 2,6 millióan.

drog.png

(Forrás: Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja)

Magyar adatokat is találni a jelentésben, például nálunk kevesebben szívnak, mint Spanyolországban (A napi szintű szerhasználók aránya Lettországban, Magyarországon és Romániában 10 százalék vagy annál alacsonyabb, míg Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában és Törökországban 60% vagy annál magasabb.)

A drogproblémák miatt kezelésre jelentkezők 7 százaléka Magyarországon az új pszichoaktív szereket jelölte meg a probléma forrásául, összehasonlítva a törököknél 17 százalék.  Az új kannabiszhasználóknál a bíróságok, a pártfogó felügyelet vagy a rendőrség által beutaltak aránya Hollandiában 2 százalék volt, míg Magyarországon és Romániában meghaladta a 80 százalékot.

A teljes jelentést, beleértve a hepatitis C-vel kapcsolatos megállapításokat magyarul itt találja (pdf). 

Borítókép: A spanyol rendőrség által közreadott felvétel lefoglalt kokaint tartalmazó csomagokról egyéb tiltott szerek mellett Barcelonában 2018. január 17-én. A 745 kilogramm, ananászszállítmány közé rejtett kábítószert Lisszabon kikötőjében kobozta el a rendőrség egy portugál kollégáikkal közös akcióban, amely során kilenc gyanúsítottat őzizebe vettek, és több, Madridhoz közeli droglaboron rajtaütöttek. (MTI/EPA/Spanyol rendőrség)