Kavicsbányáról rendeznek népszavazást vasárnap Madocsán

2018.06.07. 19:11

Kavics- és homokbánya nyitásáról rendeznek vasárnap népszavazást a Tolna megyei Madocsán - közölte az MTI. 

Két kérdésre válaszolhatnak. Az egyik úgy szól:

  • "Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?"

A másik kérdés az önkormányzatra vonatkozik:

  • "Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?"

Az 1950 lakosú településen 1573 választásra jogosult három szavazókörben szavazhat.

Még érintetlen Duna-part Madocsa környékén
Még érintetlen Duna-part Madocsa környékén
Fotó: Greenfo

A népszavazás előzménye, hogy a szekszárdi Bet-Bau Kft. a község határában tervez kavicsbányát nyitni, amit sokan elleneznek a községben. A népszavazási kezdeményezést 1140-en támogatták aláírásukkal. A referendum akkor lesz érvényes, ha a választók legalább fele érvényesen szavaz, eredményes pedig akkor, ha az érvényes szavazatok több mint fele ugyanúgy válaszolja meg a feltett kérdést.

Az Átlátszó.hu márciusban közölt egy hosszabb írást a témában, amiből kiderült, hogy a Duna-parti Madocsán már pattanásig feszült a hangulat a kavicsbánya miatt, és a beruházó jó kapcsolatot ápol a kormánypárttal, és a Paks II-re hivatkozott, hogy oda szállítana majd. A helyiek féltik a mezőgazdaságot, a természetet és a környék nyugalmát. Süli János paksminiszter hárított, de ez nem nyugtatta le a kedélyeket, pedig a madocsaiak nem ellenségei az atomprojektnek. 

A legtöbben itt mezőgazdaságból élnek, nem gondolják, hogy a tervezett munka miatt szálló por például jót tenne a termésnek, az utakat tönkreteszik a nehézgépek, a lakóházak értéküket vesztik, oda a nyugalom. Féltik a környezetet is, a környék a Natura 2000 természetvédelmi terület része, védett fajok, köztük egy rétisas pár élőhelye - írja az Átlátszó a helyszínről.

A Teol.hu pedig ebben a cikkben számolt be arról, hogy a helyiek nem akarnak bányát.