Natália
1 °C
7 °C

Kavicsbányáról rendeznek népszavazást vasárnap Madocsán

2018.06.07. 19:11

Kavics- és homokbánya nyitásáról rendeznek vasárnap népszavazást a Tolna megyei Madocsán - közölte az MTI. 

Két kérdésre válaszolhatnak. Az egyik úgy szól:

  • "Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?"

A másik kérdés az önkormányzatra vonatkozik:

  • "Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását, illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?"

Az 1950 lakosú településen 1573 választásra jogosult három szavazókörben szavazhat.

Még érintetlen Duna-part Madocsa környékén
Még érintetlen Duna-part Madocsa környékén
Fotó: Greenfo

A népszavazás előzménye, hogy a szekszárdi Bet-Bau Kft. a község határában tervez kavicsbányát nyitni, amit sokan elleneznek a községben. A népszavazási kezdeményezést 1140-en támogatták aláírásukkal. A referendum akkor lesz érvényes, ha a választók legalább fele érvényesen szavaz, eredményes pedig akkor, ha az érvényes szavazatok több mint fele ugyanúgy válaszolja meg a feltett kérdést.

Az Átlátszó.hu márciusban közölt egy hosszabb írást a témában, amiből kiderült, hogy a Duna-parti Madocsán már pattanásig feszült a hangulat a kavicsbánya miatt, és a beruházó jó kapcsolatot ápol a kormánypárttal, és a Paks II-re hivatkozott, hogy oda szállítana majd. A helyiek féltik a mezőgazdaságot, a természetet és a környék nyugalmát. Süli János paksminiszter hárított, de ez nem nyugtatta le a kedélyeket, pedig a madocsaiak nem ellenségei az atomprojektnek. 

A legtöbben itt mezőgazdaságból élnek, nem gondolják, hogy a tervezett munka miatt szálló por például jót tenne a termésnek, az utakat tönkreteszik a nehézgépek, a lakóházak értéküket vesztik, oda a nyugalom. Féltik a környezetet is, a környék a Natura 2000 természetvédelmi terület része, védett fajok, köztük egy rétisas pár élőhelye - írja az Átlátszó a helyszínről.

A Teol.hu pedig ebben a cikkben számolt be arról, hogy a helyiek nem akarnak bányát. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?