Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A TASZ perli Pintéréket a választások előtti gyanús lakcímadatokért

2018.06.07. 12:00

Pert indít a Társaság a Szabadságjogokért a Belügyminisztérium ellen, mert a tárca április eleje óta titkolja azokat az adatokat, hogy az elmúlt két évben településenként hány új lakcímet létesítettek Magyarországon. Ez a TASZ szerint azért is fontos, mert ebből lehetne következtetni arra, hogy történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések az idei választások előtt.

A TASZ és a Political Capital szeint ezek az új lakcímlétesítések akár befolyásolhatták is a 2018-as általános országgyűlési választás eredményét. A Belügyminisztérium azonban megtagadta az adatok kiadását. És hogy nem csak hasra ütnek, a jogvédő szervezet emlékeztetett arra, hogy  a választása előtt számos hír jelent meg arról, hogy

EGYES TELEPÜLÉSEKEN A DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁSOKKAL MEGMAGYARÁZHATATLAN TEMPÓBAN BŐVÜLT A LAKOSSÁG.

A TASZ szerint éppen olyan településeken merült fel a lakcímlétesítési csalások gyanúja, ahol a választókerületi szavazás eredményét befolyásolhatták a gyanús esetek.

Nem kizárt, hogy rendszerszintű visszaélésekről van zó, amit az adatokból meg lehetne állapítani. A Nemzeti Választási Iroda szerint a központi névjegyzék nem tárolja ezeket a korábbi állapotokra vonatkozó adatokat, ezt kizárólag a Belügyminisztérium mint a lakcímnyilvántartásért felelős szerv tudhatja.

DSC 1758
Fotó: Bődey János

A minisztérium nem tagadja, hogy megvannak ezek az adatok, de a TASZ szerint azzal az indokkal "próbált kibújni az adatok továbbítása alól, hogy a lakcímnyilvántartás személyes adatokat tartalmaz, azokat pedig nem adhatja ki. Ez nyilvánvalóan szándékos félreértése az adatigénylésnek, hiszen a TASZ és a PC nem beazonosítható módon, hanem számszerűen összesítve kérte a számokat. A BM azt is közölte, hogy nem köteles közérdekű adatként kiadni ezeket a kért számokat, hanem csak "jelentős összegért hajlandó kigyűjteni". A kért adatok azonban közérdekű adatok, amelyek korlátozás nélkül megismerhetők és nyilvánosságra hozhatók, írja a TASZ.

„Egy demokráciában nyilvánosnak kell lennie azoknak az adatoknak, amelyek alapján megbizonyosodhatunk a választások tisztaságáról. Az, hogy a Belügyminisztérium jogellenesen visszatartja ezeket az adatokat, önmagában tovább rombolja a választások tisztaságába vetett közbizalmat. A kért adatok nélkül soha nem lehetünk biztosak benne, hogy az egyik legelterjedtebb csalási forma mekkora befolyással volt a választás eredményére. Ezért a Kormánynak és minden pártnak is elemi érdeke a kért adatok nyilvánossága” – mondta Mráz Attila, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének vezetője.