A cigányok tanulásra kényszerítéséről ír a 11.-es történelemtankönyv

2018.06.07. 08:57 Módosítva: 2018.06.07. 09:06

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 11. évfolyamosok számára készített tankönyvében egy olyan forrásról kell véleményt mondaniuk a diákoknak, amely szerint a XIX. században az egyéni szabadság korlátozásával és „egy kis kegyetlenséggel" próbálták rávenni a tanulásra a cigányokat, írja a Népszava.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) új forrásközpontú és új kerettantervi követelményekhez igazodó könyvében egy 1893-ból származó idézet olvasható a kormányzat által elrendelt országos cigányösszeírás jegyzőkönyvéből:

Az egész és félkóbor czigányokat nem lehet gyerekeik rendes iskoláztatására bírni. (...) Ez azonban a kóbor czigányoknál csak kényszereszközökkel érhető el. Egy kis kegyetlenséget el kell követni a humanitás jegyében. Az egyéni szabadság némi korlátozására kell magát elszánnia az államhatalomnak, hogy igazi emberi szabadságra neveljen egy jelenleg vadállat módjára szabad fajt.

NT-17342

A tankönyv a szöveg kapcsán arra kéri a diákokat, hogy vitassák meg, mivel indokolja a szöveg írója a szabadságjogok átmeneti korlátozását, és vajon ez a módszer elfogadható-e és eredményes-e a cigányság felemelkedése érdekében.  

A tankönyvrészlet nagy vitát váltott ki egy szakmai Facebook-csoportban. Egyes pedagógusok szerint „ez csak történelem", a feladat pedig forráselemzés, ami „összevetésre, gondolkodásra" készteti a tanulókat. Mások úgy vélik, egy már száz éve is hibás gondolatot csak úgy lehetne megjeleníteni egy tankönyvben, mint abszolút rossz irányú intézkedést, ám a könyv szerzője erre még csak utalást sem tesz.  

Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) elnöke a Népszavának azt mondta: a feladat csak a forráselemzés látszatát kelti, de nem idéz más, jó példákat is tartalmazó forrást. „Ha a szerző azt kérné a diákoktól, vizsgálják meg, mennyire felel meg a XIX. századi leírás az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában leírtaknak, semmi gond lenne."